В началото на тази учебна година училищата няма да изискват

...
В началото на тази учебна година училищата няма да изискват
Коментари Харесай

Без медицински бележки за новата учебна година

В началото на тази образователна година учебните заведения няма да изискват наложителната здравна документи от учениците. Но за сметка на това родителите ще имат задължението да дават декларация, че детето им не е имало контакт със заразно болен. Това заяви през днешния ден здравният министър Костадин Ангелов.

"Няма да желаеме записка за постъпване в учебно заведение, а декларация, в която да бъде разказано дали детето е имало контакт с хора със съществени болести или не ", изясни Ангелов.

Изискванията за децата от детските градини също са съобразени със обстановката. Здравният министър посочи, че наложителните проучвания ще се изискват единствено от тези, които са новопостъпили в детските градини и ясли, както и от тези, които са отсъствали повече от два месеца, "за да се изчистят оптимално вероятните опасности ".

Изследванията, които би трябвало да се показват са - за чревни бактерии и паразити и проучвания на кръв и урина. Това излиза наяве от известие на дирекция "Образование " на Столичната община, отправено към родителите. Като от там се уповават на писмо с указания, изпратено от Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

В инструкцията е посочено, че при децата, които възобновяват визитите си в детската градина, следва да се изисква еднократен негативен резултат от проучване за патогенни чревни бактерии, а при неявяване за повече от 2 месеца - негативен резултат за чревни паразити.

Облекчения въпреки всичко ще има.

Тази година, за разлика от други, до някаква степен ще има облекчение при представянето на здравните бележки - лист на направените имунизации от детето, попълнена от персоналния доктор здравно-профилактична карта и записка за липса на контакт със заразно болен в последните три дни. Те ще продължат да важат единствено за децата, които за пръв път влизат в детско заведение.

"С оглед запазване здравето на децата и попречване скупчване на родители и деца пред кабинетите на общопрактикуващите лекари, родителите, които са решили, че детето им ще възобнови визитата, вместо здравна записка за контакт със заразно болен, могат да заявяват събитието, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно заболели и нямат признаци на заразно заболяване през последните 14 дни ", се показва още в известието на дирекция "Образование ".

Деца, на които не са осъществени наложителните имунизации за възрастта, могат да се одобряват в детска градина, когато са налице трайни противопоказания за ваксинирането.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР