В началото на тази година рядката комета C/2022 E3 (ZTF)

...
В началото на тази година рядката комета C/2022 E3 (ZTF)
Коментари Харесай

Рядка комета се приближава към Земята

В началото на тази година рядката комета C/2022 E3 (ZTF) ще прелети около Земята за първи път от Каменната епоха насам, оповестява Space.com .

Към сегашния миг кометата минава през вътрешната част на Слънчевата система. Тя ще се приближи оптимално към 12 януари и по-късно ще прелети около Земята, като ще направи най-близкото си прекосяване до нашата планета в интервала сред 1 и 2 февруари 2023 година

Ако C/2022 E3 (ZTF) продължи да свети толкоз блестящо, колкото в този момент, ще може да бъде следена на мрачно небе с просто око. Желаещите обаче да я видят непременно следва да се оборудват с бинокъл или телескоп, до момента в който небесното тяло минава около Земята, се поучава в публикацията.

Наблюдателите в Северното полукълбо ще могат да виждат кометата, до момента в който се движи на северозапад през януари, съгласно данните на НАСА. C/2022 E3 (ZTF) ще стане забележима за наблюдаващи в Южното полукълбо при започване на февруари 2023 година

Смята се, че кометата е на към 50 000 години. Това значи, че последният път, когато се е доближила до нашата планета, е било през Горния палеолит или Късната каменна ера. Това значи, че последните хора, които са могли да видят кометата, са били ранните Хомо Сапиенс, които са живели през последния ледников интервал.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР