В началото на следващата седмица се очаква Продължаваме промяната, Демократична

...
В началото на следващата седмица се очаква Продължаваме промяната, Демократична
Коментари Харесай

ПП, ДБ и Спаси София решиха кой да е общият им кандидт за кмет на София - IT милионер

В началото на идната седмица се чака " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Спаси София " да разгласят общата си кандидатура за кмет на София – на бизнесмена Васил Терзиев. Решението идва след траяли месеци наред публични и неофициални диалози, екипна работа и старания, с цел да се стигне до решение, което да отговори на упованията на столичани за действителна смяна в ръководството на най-големия град в България.

Номинацията на Васил Терзиев ще бъде показана на публично събитие. Не е изключено да бъде разгласен и лидерът на общата листа на обединението за общински съветници, като се чака това да бъде водачът на " Спаси София " Борис Бонев, написа Mediapool.

Номинацията на Терзиев за претендент за кмет евентуално ще е първата оповестена. Засега от ГЕРБ, които сега ръководят Столичната община, пазят възможния си кандидат в цялостна загадка. Предстоящите през есента локални избори обаче са действителен късмет за пръв път от повече от 15 години София да не бъде ръководена от ГЕРБ.

Първият кмет на София от ГЕРБ беше водачът на партията Бойко Борисов – от 2005 до 2009 година, два частични мандата по към 2 години. Настоящият кмет на столицата Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) ръководи София от 2009 година, когато печели частични избори. След това тя завоюва безапелационно през 2011 и 2015 година. През 2019 година обаче успеха ѝ надалеч не беше толкоз лесна. Тогава Фандъкова беше на балотаж с някогашния омбудсман Мая Манолова, който въпреки всичко завоюва, само че с по-малко от 5% преднина. Още преди да стартира сегашният ѝ мандат, беше ясно, че Фандъкова не счита да се кандидатира още веднъж за поста. В началото на тази година тя публично разгласи, че няма да взе участие още веднъж в локалните избори.

Сега Политическа партия, Демократична България и " Спаси София " считат, че дружно могат да завоюват София. Трите обединения имат намерение да подпишат съдружно съглашение, в което да са изчистени всички детайлности към обединяването им. Не е изключено да се положат старания обединяването в столицата да се трансформира в национално, като концепцията е в множеството по-големи обитаеми места да има сходна коалиция с единни номинации.

Обща листа в София

Доскоро нямаше изясненост дали " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Спаси София " ще се явяват с обща листа за общински съветници, или всяка групировка ще има обособена. Според непотвърдена информация се върви към обща листа.

Имената на претендентите за общински съветници към момента се разискват, като всяка една от обединенията в бъдещата необятна коалиция показва номинациите си пред останалите и предложенията се разясняват общо.

Очакванията са някои от актуалните общински съветници на " Демократична България " да запазят избираемите си места и на вота наесен.

Районните кметове

Трите обединения ще имат и общи претенденти за районни кметове на София. По неофициална информация огромната коалиция ще издигне за нов мандат потвърдилите се до момента районни кметове на Демократична България. В останалите региони ще предложи нови лица, като по информация на Mediapool при регионите кметове няма да се следва прецизно пропорция сред партиите, а ще се търсят допустимо най-хубавите претенденти, без значение от коя групировка са препоръчани.

Предстои обособените политически сили да показват своите хрумвания и претенденти, които да бъдат разисквани общо.

Сред по-разпознаваемите са Трайчо Трайков ( " Средец " ), Георги Илиев ( " Слатина " ), Константин Павлов ( " Лозенец " ) и Димитър Божилов ( " Триадица " ).
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР