В началото на септември, когато на Корейския полуостров нарастваше напрежението

...
В началото на септември, когато на Корейския полуостров нарастваше напрежението
Коментари Харесай

Тръмп и дипломацията му на "морков и тояга" в "Туитър" изнервят азиатските съюзници

В началото на септември, когато на Корейския полуостров нарастваше напрежението поради последните нуклеарни и ракетни проби на Пхенян, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп употребява " Туитър ", с цел да подлага на критика съдружника си Южна Корея поради нейното " сдобряване " със севернокорейското държавно управление. " Южна Корея схваща, както аз им споделих, че техните приказки за сдобряване със Северна Корея няма да сработят ", написа Тръмп. " Те схващат единствено от едно нещо! ", добави Тръмп, като евентуално имаше поради, че дейностите на Северна Корея може да бъдат спрени единствено посредством опасност с военна мощ.

Публичните укори на президента на Съединени американски щати против отдавнашния районен сътрудник изпратиха спорни сигнали на Сеул, където президентът Мун Дже-ин от избирането си през май се стреми да ускори натиска върху Северна Корея и да я накара да се върне на масата за договаряния. Критиките на Тръмп пристигнаха и по време, когато той намерено обсъждаше опцията за отменяне на комерсиалното съглашение сред Съединени американски щати и Южна Корея - политически деликатна тематика за двете страни, - против което Търговската камара на Съединени американски щати се опълчи " по допустимо най-категоричен метод ".

Седмици след туита за " помиряването " и откакто Съединени американски щати се съгласиха да продадат още високотехнологично военно съоръжение на Южна Корея и Япония, Тръмп мина към ласкателства, казвайки каква " огромна чест " е била за него да се срещне с Мун в Ню Йорк в коридорите на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Смесени сигнали

При Тръмп международните водачи в никакъв случай не знаят дали получават морков или сопа. Един ден това е хвалба, а на идващия е подбив, като обичайният дипломатически протокол е преместен от стратегическа непредвидимост - както за съдружници, по този начин и за неприятели. " Това изнервя съдружниците. Това изпраща смесени сигнали на съперниците ", сподели през август за " Гласът на Америка " Терънс Шуплат, съставител на външнополитическите речи на някогашния президент Барак Обама. " Това просто отслабва и обезценява ролята на този президент ", добави Шуплат.

Още преди да стане президент, Южна Корея е била мотив за недоволства на Тръмп по въпроси като военната помощ на Вашингтон за Сеул от началото на Корейската война през 1950 година И неговите рецензии постоянно бяха много остри. " Не мога да допускам, че не желаеме нищо от Южна Корея. Те направиха положение на наш тил, а ние похарчихме положение да ги браним - какъв брой неуместно! ", написа Тръмп в " Туитър " през 2013 година

Разбира се Южна Корея не е единствената " боксова круша " на Тръмп в обществените медии. По отношение на Китай той прескача от хвалба ( " Имам огромно доверие в Китай, че ще работи както би трябвало по отношение на Северна Корея " - 13 април) към пренебрежение ( " Много съм отчаян от Китай " - 29 юли). В серия туитове на 29 юли Тръмп написа: " Нашите глупави предходни водачи позволиха Китай да натрупа стотици милиарди долари годишно от търговия до момента [...] Те не направиха НИЩО за нас със Северна Корея. Само приказки. Ние няма да позволим това да продължава още. Китай може елементарно да реши този проблем! ".

" Пристрастеността на Тръмп към " Туитър " дипломацията "

В началото на януари, малко преди да поеме президентския пост, Тръмп атакува в " Туитър " Китай за това, че " взема голямо количество пари и благосъстояние с напълно едностранна търговия, само че не желае да помогне със Северна Корея. Чудесно! ". Часове по-късно последва рядко срещан отговор от задгранично държавно управление - формалната китайска организация " Синхуа " разгласява материал на китайски език, в който се отправяше предизвестие, че " пристрастеността към " Туитър " дипломацията е неразумна " и че " дипломацията не е детска игра и не може да бъде водена като бизнес ".

Доста любопитен е фактът, че по-късно порицание Тръмп не загатна Китай в своите туитове в продължение на повече от месец.

Сега, когато наближава деветдневна обиколка на Тръмп из Азия (тя стартира на 5 ноември и включва визити в Япония, Южна Корея, Китай, Виетнам и Филипините), той е смекчил метода си в обществените мрежи и е възприел по-традиционен дипломатически звук. " Говорих с президента Си на Китай да го поздравя за неговото извънредно покачване ", написа Тръмп на 25 октомври. " Мелания и аз чакаме да бъдем дружно с президента Си и мадам Пън Лиюан в Китай след две седмици в това, надяваме се, историческо пътешестване ".

Правителството, което не е получавало такива ласкателства от президента на Съединени американски щати, е това на Северна Корея, чийто водач Ким Чен-ун е именуван от Тръмп в " Туитър " и в речи " дребния човек ракета ", намек за многократните ракетни проби на Пхенян. В хода на войната на думи сред Тръмп и Ким през септември севернокорейският лидер отвърна на огъня и окачестви президента на Съединени американски щати като " изглупял дъртак ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР