В началото на седмицата отбелязахме поредната годишнина от рождението на

...
В началото на седмицата отбелязахме поредната годишнина от рождението на
Коментари Харесай

Ботевото знаме

В началото на седмицата отбелязахме следващата годишнина от рождението на Ботев. Или я отминахме... За да се потопим още веднъж в мътилката на днешния ни ден. Ден, който огромният стихотворец и бунтовник мъчно би приел.

От светлината на порива и подвига до мътилката на сегашното...

Някои го дефинират като " луда глава ". Но самият стихотворец споделя: Свестните у нас смятат за луди,/глупецът вредом всеки уважава... А Вазовият бай Марко ще издума: Лудите, лудите - те да са живи!

А през днешния ден - не сме ли прекомерно пресметливи, покорни... И не се ли опасяваме от " лудите ", които желаят смяната на несправедливото ни общество?

За Ботев висша полезност е свободата. Само този, който е свободен, може да се назова " човек ".

А не сме ли свободни единствено на думи?

Защото Ботев приказва за независимост национална и обществена!

" Богат е ", споделя, пък го не пита/колко е души изгорил живи,/сироти какъв брой той е ограбил/ и пред олтарят бога измамил, продължава поетът.

А ние не мълчим ли пред новите " чорбаджии - изедници " и одобряваме покорно статуквото, опирайки се на услужливи оправдания? Готови сме да работим за дребни стотинки от заран до здрач!

Има нещо гротескно в това: на рождения ден на Ботев стана ясно, че изцяло се узаконява 9-часовият работен ден. По гледище на работодателите и бизнеса. На новите чорбаджии.

И никой не стачкува. Може би тъй като от дълго време всички работят повече от 9 часа даже.

А 8-часовият работен ден е извоюван с кръв. Баба ми разказваше за безжалостната употреба, комата самун с лук, за митингите и стачките, разбивани от полицията с бичове и патрони. Кой ни дава право с лека ръка да се отхвърляме от по този начин мъчно извоюваното?

Не е ли робско това, овцедушници такива! Защо не протестирате по площадите?

В същото време във Финландия министър-председателят предложи 4-дневна работна седмица при 6-часов работен ден...

Ами пенсионната промяна? Колцина от нас ще доживеят до пенсия? Във Франция обаче митингите не секват. Но тя има своята Марсилеза, своята Революция, своята Парижка комуна..., възпята от Ботев.

Националната независимост също е мит. Днес сме една колониална страна с продажни управници, които служат на американските ползи.

Кога и у нас някой ще се осмели да изгони непознатите бойци?

Свободата е отговорност. А ние виновни ли сме към завещаното ни?

Ботев е знаме. Може би един различен стихотворец, Никола Вапцаров, го е схванал най-добре: Ти падаш и Ботев ни споделя:/ " Вдигни го!/ И дай във ръката му знаме! " / Подавам ръката си,/ ти се надигаш/ и крачиме един до друг.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР