В началото на седмицата новите правителства на България и Република

...
В началото на седмицата новите правителства на България и Република
Коментари Харесай

Напрежението между Запада и Русия и други теми от седмицата

В началото на седмицата новите държавни управления на България и Република Северна Македония организираха взаимно съвещание в София. Северомакедонският министър председател Димитър Ковачевски съобщи, че поддържа промени в конституцията, с които българите да бъдат записани наред с другите нации в страната. Подписани бяха меморандуми за съгласие, в това число за бъдещата жп линия София - Скопие. 

Във Англия министър председателят Борис Джонсън към момента чака присъдата на Сю Грей - държавната служителка, натоварена да рапортува за празненствата, проведени на Даунинг стрийт 10 посред локдауна в страната.

В Италия шест опита на депутатите да изберат президент на мястото на Серджо Матарела се провалиха - рецесия, която съгласно наблюдаващите заплашва с ерес съдружното държавно управление на Марио Драги.

В Европа е „ правдоподобно “ да се допуска, че пандемията върви към своя край откакто преболедувалите Омикрон добият имунитет, съобщи районният шеф на СЗО Ханс Клуге, до момента в който десетки хиляди стачкуваха в Брюксел против Covid паспорта.

Но водещата интернационална рецесия тази седмица бе рецесията, която, по думите на американския президент, заплашва целия свят:

„ Ще има големи последствия, в случай че Путин нахлуе в цяла Украйна или даже в дребна част от страната. Не единствено стопански и политически последствия за Русия, а големи последствия по целия свят. Това може да се окаже най-голямото настъпление от Втората международна война до момента. То ще промени света, “ съобщи в сряда президентът Джо Байдън.

КОНСПИРАТИВНИ ТЕОРИИ

Точно преди седмица Англия упрекна Русия в скрит план за слагане на проруско държавно управление в Киев. Доказателства не бяха показани, само че вицепремиерът Доминик Рааб предизвести:

„ Ще има доста съществени последствия, в случай че Русия предприеме тази стъпка и освен нападне Украйна, само че и се опита да наложи режим на свои марионетки. “

Москва отхвърли обвиняването като „ безмислица “ и предложи на английската външна министърка Лиз Тръс - която неотдавна съобщи, че в далечното си минало Украйна е претърпяла нашествията на монголи и татари - да се концентрира в проучването на монголо-татарското робство.

ПРЕДВОЕННА ОБСТАНОВКА В КИЕВ

В неделя Държавният департамент подреди на фамилиите на дипломатите си в Киев да изоставен Украйна, заради „ продължаващата опасност “ от съветско нахлуване. И възобнови предизвестието си към американските жители в страната, че нахлуване е допустимо „ във всеки миг “. В идващите два дни Англия и Канада последваха образеца на Съединените щати.

Киев оцени тези решения на част от западните си сътрудници като „ прибързани “. Президентът Зеленски се опита да успокои сънародниците си:

„ Посолствата на страните от Европейския съюз и доста други страни оставят личния състав си у нас. И фактът, че някои страни отдръпват част от дипломатите си не значи безусловно, че ескалацията е неизбежна. Това е част от тънка дипломатическа игра. Заедно с сътрудниците си, ние действаме като един тим.... Пазете организма си от вируси, мозъка - от неистини, сърцето си - от суматоха. “

 Снимка: Военновъздушни сили на Дания

ВЪЗПИРАНЕ

В дните преди да дадат обещаните писмени отговори на съветските искания против разширението на НАТО, Съединените щати и европейските им съдружници започнаха поредност от ограничения - военни, стопански и дипломатически - за въздържане на хипотетичната съветска експанзия.

През декември Русия изиска от НАТО да понижи военното си наличие наоколо до западните ѝ граници. Развоят на рецесията докара до противоположен резултат тази седмица.

В понеделник Алиансът разгласи, че изпраща военноморски и военновъздушни сили за подсилване на източния си фланг. Шест американски изтребителя Ф-15 бяха ситуирани в Естония в сряда. Четири датски Ф-16 се пребазираха в Литва. Москва упрекна Запада, че нагнетява напрежението, само че сама стартира военни учения в Крим, Черно море и Кубан. Пентагонът даде явен знак, че е подготвен при нужда да усили американското военно наличие в Европа:

„ Общо взето, броят на войските, които министърът на защитата сложи в нараснала подготвеност, възлиза на към 8500 души “, съобщи представителят Джон Кърби.

„ Нямаме желание да разполагаме американски войски и самолети в Украйна, “ посочи за кой ли път президентът Джо Байдън.

Още по тематиката - в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР