В началото на предходната учебна година всяко училище и детска

...
В началото на предходната учебна година всяко училище и детска
Коментари Харесай

За ролята на обществените съвети в българските училища

 В началото на миналата образователна година всяко учебно заведение и детска градина сътвори публичен съвет. Съгласно условията на закона и по съответно написани правила. Процедурата по желание на членове на съвета и тяхното приучване към новата обществена роля белязаха първата година от активността. Това остави усещането за бездейност и по-скоро официално битие.

Ще се оправи ли приобщаващото обучение?

 През последните месеци, обаче, попаднах на информация за упорито предпочитание на публичните препоръки да играят основна роля в живота на българските учебни заведения. Амбиции да управляват образователния развой, качеството на просветителния артикул, да се произнасят по работата на учителите, да слагат цели пред образователните институции, да предявяват искания от името на всички родители. В някои от известията сътрудниците се оплакват от поучителен звук и императивни изисквани, които трансформират публичните препоръки в спомагателен източник са административен напън върху учителите.

 Споменатите изявления ме предизвикаха да си напомня регламента на закона и правилника и периметъра на избраното от тях деяние на публичните препоръки в образователните заведения.

 В член 265 алинея 2 от Закона за учебното и предучилищно обучение се показва, че публичният съвет е орган за подкрепяне на развиването на детската градина и учебното заведение и за цивилен надзор на ръководството им. Видно от текста доколкото са вменени контролни функционалности на съвета, те са фокусирани върху ръководството на учебните заведения и детските градини. В различен член (268, ал 2) се показва, че шефът е задължен при поискване от публичния съвет да дава всички сведения и документи, нужни за активността му.  Идеята се развива в член 269, ал 1, където са написани пълномощията публичният съвет  да дава мнение по съставянето на бюджета и доклада по неговото осъществяване, да съгласува предложенията за финансови разноски и разходване на средствата от преходните останки, да взе участие в комисиите по атестиране на шефовете и избор на шеф. Видно е, че законодателят планува цивилен надзор върху  начина, по който се ръководи образователната институция и се разходват държавните дотации и личните доходи. Този надзор се затвърждава и в правото на публичния съвет да сезира способените органи при констатиране нарушавания на нормативни документи.

И станахме хора

 Правилникът за основаването, устройството и активността на публичните препоръки дава по-голяма детайлност за пълномощията на съвета. Сред значимите пълномощия са да утвърждава развиване на образователната институция, съгласува образователния проект, съгласува избора на учебници, дава мнение за учебния план-прием. Общественият съвет взе участие интензивно при приемане на етичния кодекс на образователното заведение, при разискване на програмата за предварителна защита на ранното овакантяване на учебно заведение, даване на благоприятни условия за приобщаване на децата от уязвими група, избора на униформи. В нито едно от пълномощията не се планува надзор върху образователния развой и постигнатите резултати.

 Едновременно в Закона (169, ал 1, т.3) и Правилника (16, ал 1, 3) е написано правото на публичния съвет да предлага политики и ограничения за възстановяване качеството на просветителния процесвъз основа  резултатите от самооценката, външно оценяване и ревизиране на образованието.  От този правилник излиза наяве, че публичния съвет няма права за директен надзор върху работата на учителите нито да инициира сходни действия. Съветът може да се произнася върху резултатите от образователния развой единственослед извършена самокритика или ревизиране на институцията. Всяка рекламация и заявление отвън написаните в Закона и Правилника е надценяване на пълномощията. Контролът върху активността на учителите е поверен на РУО и шефовете. Намеренията на препоръките да организират начинания в тази посока е умишлено търсено или неумишлено реализиран спомагателен административен напън върху преподавателите.

Автор: Иво Райнов, учител 

Профилирана езикова гимназия " Екзарх Йосиф I " - гр. Ловеч

Инфо: www.eratosten.wordpress.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР