В началото на петъчната търговия златото поскъпна до нов исторически

...
В началото на петъчната търговия златото поскъпна до нов исторически
Коментари Харесай

Златото поскъпна до нов рекорден връх

В началото на петъчната търговия златото нарастна до нов исторически връх от близо 2400 $ за унция предвид на продължаващи покупки на благородния метал най-много от страна на централни банки и по-специално от китайската, както и заради статута му на инвестиция леговище на фона на геополитическото напрежение.

Към 10.30 часа българско време златото нараства с 0,83% към ново рекордни ценово равнище от 2398 $ за унция, като от началото на годината цената на благородния метал се увеличи с над 15%, отбелязвайки най-солидното възходящо придвижване за началото на годината от 2017 година насам.

Солидното повишаване стартира в края на предходната година, изключително след началото на войната Израел- " Хамас " и защото инфлацията в огромните стопански системи, въпреки и намаляваща, продължава да се оказва много устойчива.

Засилващите се през последните дни опасения за възможен ирански удар по Израел, което да докара до разширение на спора в Близкия изток, евентуално стоят в главната на последното солидното повишаване на златото.

Това възходящо придвижване е реалност макар серията значими стопански данни от Съединени американски щати (по-висока инфлация и по-силен от предстоящото трудов пазар) през март, които парираха огромна част от пазарните прогнози за първо намаляване на лихвите на Федералния запас през юни, като в този момент упованията за сходен ход са ориентирани към септември, а водещи банки като Deutsche Bank и Bank of America даже към този момент залагат на единствено едно намаляване на главната американска рента през 2024 година, като до бъде реалност едвам през декември. По принцип, златото и останалите скъпи метали реагират отрицателно (поевтиняват), когато лихвените ставки са високи, защото те не са лихвоносен актив.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР