В началото на парламентарния сезон хиляди българи се събраха отново,

...
В началото на парламентарния сезон хиляди българи се събраха отново,
Коментари Харесай

Протестите в България влязоха в световните заглавия

В началото на парламентарния сезон хиляди българи се събраха още веднъж, с цел да стачкуват против държавното управление. Стигна се до конфликти с полицията, в резултат на което повече от 60 индивида бяха задържани, а 10 служители на реда са ранени, заяви Евронюз.

Вчерашните митинги в София влязоха в новините и на други авторитетни медии в света, сред които Агенция Франс Прес, Франс 24, АРД, „ Зюддойче Цайтунг ”.

Всички означават повишеното в късните вечерни часове напрежение и хвърлените против полицията бомби, както и отговора на силите на реда с докараното водно оръдие.

Лидерите на митинга молиха за кротичък протест и обявиха, че провокатори нападат полицията. По-рано в сряда започнаха сбивания сред протестиращи и служители на реда, които използваха сълзотворен газ и арестуваха 35 души.

Протестиращите хвърляха яйца, ябълки и отпадък против силите на реда и се пробваха да извърнат няколко полицейски автомобила, написа Франс 24.

Телевизията натъртва, че митингът се е провел по време на първото съвещание на Народното събрание след лятната почивка. Протестиращите го нарекоха „ Великото национално въстание “ в отговор на проекта на държавното управление за нова конституция.

„ Надявам се да реализираме смяна без принуждение ”, цитира Евронюз участник в демонстрациите. „ Видяхме в други страни, че една смяна се реализира мъчно. Все отново се надявам, че на нашия министър председател му е останал здрав разсъдък. От него зависи дали смяната ще стане по кротичък път или не. Отговорността е негова. ”

Медиите означават, че президентът Румен Радев също е призовал държавното управление да подаде оставка и да се проведат предварителни избори.

Независимо от това министър-председателят Бойко Борисов даде ясно да се разбере, че държавното управление му ще продължи да работи, оповестява АРД. Неговата партия ГЕРБ събра в сряда 122 подписа – с два повече от нужното (в реалност 127 подписа б.р.), с цел да стартира разискване на въпроса за нова конституция.

Протестиращите, които са на улицата съвсем 60 дни, упрекват Борисов в корупция и взаимозависимост от олигарсите.

Във връзка с случаите в сряда вечерта, „ Франкфуртер алгемайне цайтунг ” цитира министъра на защитата Красимир Каракачанов, който осъди във Facebook проведеното нахлуване против полицията.

„ Защитавате нарушители ” и „ Мафия ” са най-честите възгласи от страна на протестиращите.

„ При такова количество хора към този момент не мога да подсигурявам, какво ще се случи ”, споделя Арман Бабикян – един от уредниците на митингите.

„ Истината е, че в продължение на 55 дни опитахме, и мисля, че постигнахме провеждането на мирни митинги. Днешният ден е резултат от желанието на мафията да остане на власт непременно ”, споделя той.

Кого има поради, е добре известно. Всеки ден, в това число и през горещите августовски дни, доста стачкуващи стачкуваха против ръководещия повече от 10 години министър-председател, който упрекват в корупция и корист с правораздаването. На тяхна страна е и президентът Румен Радев, който съобщи пред събралите се след лятната почивка народни представители:

„ Българите показаха ясно волята и настояванията си за незабавна оставка на държавното управление и основния прокурор, почтени избори и възобновяване на доверието. Тези оставки са неизбежни, тъй като хората излязоха от хипнозата на пропагандата, преодоляха страха и упорстват за правото си да живеят обикновено - предпочитание, което е несъвместимо с актуалното държавно управление. ”

Чуждите медии означават, че преди речта на президента депутатите от партията на премиера ГЕРБ напуснаха залата в символ на митинг. Самият министър-председател не се появи в Народното събрание, защото съвещанието на кабинета трябваше да се организира в сряда и той явно не направи изключение поради речта на вътрешнополитическия си конкурент президента Радев.

Борисов се пробва да печели време с предлагането си за смяна на конституцията, което срещна отпор от страна и на протестиращите, и на президента, означават задгранични наблюдаващи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР