В началото на март Кьолнският институт за германска икономика (IW)

...
В началото на март Кьолнският институт за германска икономика (IW)
Коментари Харесай

Чия прегръдка е по-крепка: Зависимостта на Запада от Китай стана критична

В началото на март Кьолнският институт за немска стопанска система (IW) разгласява отчет, в който се прави оценка зависимостта на Китай от вноса на артикули и технологии от западните страни. Според немските специалисти, китайската стопанска система няма да може да се развива без доста артикули и технологии от западен генезис. В тази връзка се заключава, че западните държавни управления имат „ забележителен капацитет да сплашат “ Пекин при положение на геополитически обостряния.

Според данните, представени от създателите на отчета, към края на 2021 година 53 % от общия импорт на Китай идва от западни страни. В същото време се твърди, че зависимостта на Пекин от високотехнологичния импорт от западните страни продължава да бъде " сериозна ". Става дума за полупроводници, цивилен самолети, коли, както и разнообразни устройства, машини и уреди.

В същото време опциите за заменяне на вноса в тези браншове се правят оценка като " лимитирани ". Прекъсването на индустриалните и софтуерни връзки със Запада, съгласно създателите, може да забави проектите на Пекин за развиване и внедряване на съвременни технологии, в това число военни.

Междувременно други западни наблюдаващи бият паника за сериозната взаимозависимост от КНР на самите страни от „ златния милиард “. Тези отчети звучат изключително тревожно на фона на ескалиращото до краен лимит геополитическо състезание и настояването на администрацията на Байдън за пресъздаване на „ Запада “ в конфигурацията от Студената война.

За един от " стълбовете " на тази тактика се счита задачата за понижаване на зависимостта от китайския импорт. Политиците на водещите страни от западния свят все по-често приказват за „ връщане на производството “, изключително сериозно за социално-икономическата непоклатимост.

Въпреки това, всичко излиза „ безпрепятствено “, само че единствено „ на хартия “. Идеята за бързо икономическо делене (decoupling) с Китай дава обещание големи загуби за западните стопански системи. Japan Times пресмята, че първата година от комерсиалната война с Китай, която Тръмп разгласи през 2018 година, е коствала на американската стопанска система 0,3 % от Брутният вътрешен продукт и загубата на до 300 000 работни места.

Доклад на Rhodium Group от 2021 година за Търговската камара на Съединени американски щати предвижда, че увеличението на митата върху целия импорт от Китай ще докара до кумулативна загуба от 190 милиарда $ за стопанската система на Съединени американски щати до 2025 година А общите евентуални вреди за интервала до 2030 година ще бъдат 250 милиарда $. В същото време общият размер на продуктите, които няма да бъдат създадени в този случай в самите Съединени американски щати, може да доближи 1 трлн. $ за 10 години.

Ако Вашингтон поеме политически курс към ускорено и наложително отдръпване от Пекин, американските вложители ще губят годишно активи на стойност от 25 до 75 милиарда $ в Китай. А като се вземе поради фактът, че вложенията в чужбина носят дивиденти на акционерите в Съединени американски щати, което от своя страна се отразява на динамичността на Брутният вътрешен продукт посредством редица мултипликатори, общите загуби на американската стопанска система могат да доближат до 550 милиарда $ годишно..

Загубите за международната стопанска система ще бъдат още по-големи. Според Economist Intelligence Unit, в случай че митата върху китайския импорт се покачат със 100 % за всички артикули и услуги и има цялостно ембарго върху закупуването на китайски артикули за секторите на високите технологии и националната сигурност, то световният Брутният вътрешен продукт ще претърпи загуби през идващите 10 години за повече от 52 трилиона $.

По мнението на анализаторите на СТО, при положение на делене на международната стопанска система на два враждуващи търговски блока, фокусирани върху Съединени американски щати и Китай, международният Брутният вътрешен продукт ще спадне с 5% в дълготраен проект, а загубите на разрастващите се страни ще доближат 12% техния общ брутен артикул.

Съгласно изчисленията на МВФ, раздялата сред Съединени американски щати и Китай единствено в региона на високите технологии ще докара до спад на общото американско произвеждане с 0,4 - 0,9 на 100. Според Института за международна стопанска система, основан в Кил, отводът на Европейския съюз да внася от Китай ще докара до спад на действителните приходи на страните от блока с 0,8 %.

През 2022 година икономистите на японския Sigma Capital предизвестиха, че редица от най-големите японски конгломерати печелят повече от половината от приходите си на китайския пазар. Принуждаването на тези компании да скъсат с Китай ще нанесе удар върху цялата японска стопанска система.

От сериозно значение е зависимостта на западните страни от Китай в региона на редкоземните метали, основна суровина за развиването на „ зелени “ технологии и промишлености.. Доставките от Китай покриват " от 75 до 100% " потребността от такива метали от Европейския съюз.

19 от 30-те типа " сериозни " първични материали за индустриалното развиване на Европейски Съюз се внасят главно от Китай. Тези първични материали включват магнезий, редкоземни метали и бисмут. Делът на Китай на европейския пазар за тези типове запаси е много над деветдесет %. Като се имат поради оповестените от Европейски Съюз проекти за ускорение на декарбонизацията на стопанската система, нуждата от тези типове първични материали единствено ще нараства.

Например до 2030 година търсенето на кобалт би трябвало да нарасне до пет пъти настоящето равнище. А търсенето на литий, който играе сериозна роля в производството на акумулатори за електрически транспортни средства, може да се усили до 10 пъти през същия интервал. Според прогнозите до 2060 година търсенето на литий ще се усили десетократно по отношение на настоящето равнище.

Друг образец. Наскоро The Wall-Street Journal, базирайки се на източници от Пентагона, написа, че пристанищните кранове, закупени от Китай, " могат да съставляват опасност за националната сигурност ", защото те са в положение да предават данни за произхода и местоназначението на товарните контейнери.

Не са изключение и стоките, изпратени от американската войска. Пентагонът се опасява освен от евентуален " шпионаж ", само че и от спиране на военната логистика при положение на спор с присъединяване на Съединени американски щати и Китай. В същото време доставчикът на кранове, китайската компания ZPMC, " управлява до 70% от пазара ", тъй че американците нямат просто решение за този конфликт.

В допълнение, лъвският дял от продуктите, създадени в западните страни, са неведнъж по-скъпи от техните сътрудници, създадени в Китай, което значи огромни разноски за потребителите, които ще би трябвало да заплащат повече и да купуват по-малко. Проблемът е и във времето на плановете. В Съединените щати да вземем за пример са нужни до две години, с цел да се получи позволение за създаване на находище на редкоземни детайли. А построяването на минни уреди може да отнеме до 10 години.

Американските софтуерни колоси към този момент се озоваха в това, което критиците назовават " прекомерно огромна " взаимозависимост от Китай. Тези от тях, които желаят да запазят наличие на китайския пазар, който е голям във всеки смисъл на думата, „ не се конкурират толкоз “ с Китай, колкото „ се пробват да се приспособяват “ към условията на Пекин. В отговор политиците " месят " тематиката за нови антикитайски наказания. В близко бъдеще можем да чакаме нови удари по ИТ фирмите и бранша на полупроводниците.

Кой обаче печели при нова ескалация на глобите? Boston Consulting Group неотдавна оцени загубата за американските полупроводникови компании, в случай че Вашингтон наложи възбрана за покупко-продажби с китайски предприятия и снабдители. Съгласно тези калкулации делът на американските производители на международния пазар ще намалее с до 18 %, а приходите ще намалеят с повече от една трета.

В същото време ще бъдат уволнени от 15 до 40 хиляди висококвалифицирани служащи. Добавяме, че европейците в този случай ще имат още по-тежка обстановка. Америка може да повтори геополитическата маневра, довела до насилственото " превключване " на европейските консуматори от на ниска цена съветски газ към безценен американски. Но в случай че при въглеводородите механически към момента има различни източници на доставки, то при производството на микрочипове, Европейски Съюз ще бъде в цялостна софтуерна взаимозависимост от благоразположението на Съединени американски щати с всички произлизащи от това последици.

Не е изненадващо, че забележителна част от западните бизнес кръгове към момента не са подготвени изцяло да пресечен извънредно печелившите бизнес и индустриални връзки с Китай. The Economist съобщи в края на 2021 година, че тясната причинност на Запада и Китай остава водещ фактор в техните търговско-икономически връзки. Малко от водещите компании са подготвени непринудено да изоставен китайския пазар.

Повечето компании към момента се стремят да „ хеджират “ геополитическите опасности по всички вероятни способи. В резултат на това държанието на доста представители на бизнеса в поддържането на връзки с КНР наподобява като възходящ дисонанс на фона на антипазарните политически претенции вкъщи. Интересите на политиците и икономическите артисти явно са в несъгласие.

Нараства и недоволството на западните консуматори . Както към този момент сподели годината на санкционната война против Русия, скокът на инфлацията удря стандарта на живот на елементарните жители толкоз мощно, че те все по-често излизат на митинги, настоявайки политиците да спрат да си играят на геополитика и да се оправят с неотложните проблеми вкъщи.

Опитът да се удари Китай със наказания би имал още по-висока икономическа цена, която доста западни страни просто не могат да си разрешат да платят. Песимистите към този момент не се съмняват, че Съединените щати и техните съдружници са изгубили опцията да нанесат обилни финансови и стопански вреди на Пекин без пагубни последствия за самите тях.

Политическият курс, стихотворец от Байдън през предходните години, налива масло в огъня. Настоящият началник на Белия дом разгласи грандиозни проекти за " трансформиране на Америка " в сходство с " провокациите на времето ", които изискват големи вложения за осъществяването им.

Междувременно националният дълг на Съединени американски щати доближи тревожни равнища, а инфлацията се върна до рекордните равнища от началото на 80-те години. Тогава, апропо, вследствие на икономическите разтърсвания, американските гласоподаватели избраха републиканеца Рейгън пред демократите.

Тези дни Байдън предлага от ден на ден и повече проекти за повишение на налозите. Възможно е, тласкайки света към нова студена война, към този момент с Китай, формален Вашингтон да се пробва да се отърве от нуждата да търси комфортен предлог за водене на процедура на директивна политика по отношение на бизнеса, изключително огромния.

Зад смяната в разпоредбите на икономическия живот - в сходство с условията на " националната сигурност ", може да се крият тактически ползи на вашингтонските политици в навечерието на президентската акция през 2024 година Има огромно прелъщение да се отхвърли „ учтивостта “, която прикрива политиката на американския унилатерализъм, и да се признае за „ норма, естествена част от световната картина “.

Каква обаче ще бъде цената на сходна „ ориентировка на националния интерес “ за популацията както в Съединени американски щати, по този начин и в страни, които към момента считат Америка за собствен номинален съдружник? За Европейски Съюз, да вземем за пример, „ разводът “ с Китай заплашва със загуба на мястото си на самостоятелен стопански полюс на света. Но всички тези въпроси надали тревожат някого във Вашингтон сега.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР