В началото на годината пет арабски икономики в Персийския залив

...
В началото на годината пет арабски икономики в Персийския залив
Коментари Харесай

Кои са най-големите рискове за инвеститорите в Близкия изток през следващата година?

В началото на годината пет арабски стопански системи в Персийския залив се причислиха към облигационните показатели на JPMorgan Chase & Co. Светлините на прожекторите останаха в района, като през април бяха ориентирани върху дебюта на саудитската държавна петролна компания "Арамко ", която съумя да притегли 12 милиарда $ при своето първо предложение на облигации (IPO). Доларовите облигации в Персийския залив превъзхождаха тези от нововъзникващите пазари с рентабилност от 14% през тази година.

В същото време офанзивите с дронове върху оборудванията на "Арамко " през септември послужиха като увещание за разрива в политическите линии в района и евентуалните капани, с които се сблъскват вложителите. "Рискът от геополитически сривове не е липсващ ", оповестява анализаторът на Citigroup Едуард Морз.

Bloomberg показа лист с някои от най-големите опасности, които вложителите ще следят през идната година:

Криза в Персийския залив

Възможността за опустошителна война с Иран и неговите пълномощни милиции в района подтикна монархиите в Персийския залив да премислят тактиките си. Всеки симптом за помиряване сред Саудитска Арабия и Иран или преустановяване на ембаргото против Катар би довел до мощен подтик на капиталовата интензивност в района.

Въпреки слабите подмятания за топене на връзките сред Катар и опозиционния блок, включващ Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Египет и Бахрейн, заздравяването на връзките към момента не наподобява обезпечено.

Катар организира договаряния със Саудитска Арабия, само че пропусна ОАЕ. Емирът на Катар отхвърли покана да участва на годишното заседание на водачите в Персийския залив, извършено в Саудитска Арабия през декември, подтиквайки представител на ОАЕ да каже, че рецесията с Доха "продължава ".

Нефт и издаване

С понижението на цената на Брент с към 25%, откогато доближи четиригодишен най-много през октомври 2018 година, фискалните дефицити за някои страни в района се усилват и всеки по-нататъшен спад на цените на петрола през 2020 година ще задълбочи проблемите, съгласно Fitch Ratings.

Глобалните петролни пазари към момента са изправени пред остатък през 2020 година, даже в случай че ОПЕК и нейните сътрудници задълбочат още веднъж съкращенията на производството, осведоми Международната организация по енергетика през декември. Доставките отвън групата, водени от американската шистова промишленост, не престават да порастват доста по-бързо от международното търсене.

Това ще усили натиска върху Саудитска Арабия, Оман, Бахрейн и Египет и би могло да докара до продажба на държавни облигации в Близкия изток и Северна Африка, както предвижда Абдул Кадир Хюсейн, началник "Управление на активи с закрепен приход " в Arqaam Capital в Дубай. Правителствата и фирмите в района събраха рекордния дълг от 111 милиарда $ през тази година, сочат данни на Bloomberg.

Граждански митинги

Високите равнища на младежка безработица, неприятното ръководство и други надълбоко вкоренени проблеми, съдействали за възпламеняването на Арабската пролет през 2011 година, не престават да заплашват политическата непоклатимост в доста страни от района. Изправени пред тези трудности, държавните управления в Ирак, Ливан, Египет, Алжир, Иран и Судан ще се борят за "преработка " на стопанските системи си с евентуално непопулярни стратегии, показват още от Fitch Ratings. "Реформите за стабилизиране на обществените и външните финанси както при вносителите на нефт, по този начин и при някои експортьори, рискуват по-нататъшни обществени и политически реакции ", споделиха от рейтинговата организация.

Кувейт

Някои вложители предвиждат приток на милиарди долари, откакто MSCI Inc. добави Кувейт към своя главен показател на разрастващите се пазари през юни 2020 година Това обаче може да се окаже нож с две остриета. "Свързаният въздържан приток ще съставлява предизвикателство поради високата оценка на неговите акции, ниския стопански напредък и прекомерно ниската тежест в показателя, за който могат да се грижат доста дейни вложители на нововъзникващите пазари ", сподели Хаснаин Малик, основаният в Дубай началник на капитала в Tellimer.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР