В началото на февруари Илон Мъск обяви, че проектът Neuralink

...
В началото на февруари Илон Мъск обяви, че проектът Neuralink
Коментари Харесай

Вижте как маймуна играе на видео игри със съзнанието си чрез Neuralink на Илон Мъск

В началото на февруари Илон Мъск разгласи, че планът Neuralink е разрешил сполучливо на маймуна да играе на видео игри със своето схващане. Днес, по-късно гръмко изказване, компанията най-сетне пусна и видео на 9-годишния макак Пейджър, който употребява изцяло безжичен интерфейс мозък-машина (BMI), с цел да играе на класическата игра Pong.

Както разказвачът във видеото изяснява, Neuralink устройството е било вградено в мозъка на Пейджър 6 седмици преди снимането на фрагментите. Първоначално маймуната е била подготвена да управлява курсора на екрана благодарение на джойстик, след което е получавала премия. Същевременно имплантът е записал нейната мозъчна интензивност.

Устройството, състоящо се от 1024 електрода, е следило пиковете в електрическите импулси, генерирани от невроните в моторната кора на Пейджър – това е онази част от мозъка, виновна за планирането и осъществяването на придвижвания. По-конкретно, Neuralink е бил вързан към районите, отговарящи за напредването на ръката. По този метод експертите са могли да добият по-детайлна картина за моделите на интензивност, асоциирани с придвижването на джойстика.

След като декодира невралната интензивност благодарение на специфични логаритми, устройството съумява да се научи да предсказва посоката и скоростта на придвижване на ръката на Пейджър. Когато джойстикът е бил изключен, Neuralink е продължи да следи невралната интензивност на маймуната и да предава данни безжично към декодиращата система, която от своя страна е произвеждала съответните придвижвания на екрана.

Именно по този начин Пейджър е могъл да играе на класическата игра Pong само и единствено със своето схващане. При това сносно.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР