В началото на днешното пленарно заседание в Народното събрание председателят

...
В началото на днешното пленарно заседание в Народното събрание председателят
Коментари Харесай

Корнелия Нинова пак поиска правна комисия да разгледа увеличените наказания за пияни и дрогирани шофьори

В началото на днешното пленарно съвещание в Народното събрание ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска правна комисия да прегледа увеличените санкции за пияни и дрогирани водачи. В декларация от името на парламентарна група Нинова съобщи:

,,Приетата от вас стратегия, уважаеми сътрудници, за работата на Народното събрание тази седмица съставлява още една изгубена седмица парламентарно време. По едно чуване дневно. Да, значима е информацията, която ще чуем от служебните министри за взимане на решение, само че помислете дали е задоволителна в този миг на извънредно доста провокации пред страната и пред нас като законодателен орган.

Работата в залата на Народното събрание доста зависи от работата на комисиите – какво комисиите ще произведат като артикул, с цел да влезе тук да го гласуваме.

Господин ръководител, предходната седмица имахме изострен конфликт по един въпрос. Искам да го слага още веднъж, тъй като той стои с още по-голяма мощ. Десети ден близки на убитите момиче и момче от водач на пътя стачкуват. В цялата страна се провеждат митинги по този мотив. Преди три дни единствено беше издадена 3-годишна условна присъда на човек, който е умъртвил на пътя. Той преди случая има 49 нарушавания, а след убийството през 2020 година е направил още 29 нарушавания. И този човек е с 3-годишна условна присъда. Родителят на детето споделя: „ Животът на детето ми не е условна присъда “.

В правна комисия през днешния ден в дневния ред попада една точка – чуване на министъра на вътрешните работи за попречване на закононарушенията по превоза. Вчера – кръгла маса, през днешния ден – чуване, на следващия ден, несъмнено, работна група. И по този начин до момента в който завърши работата на 49-ото Народно заседание. Този филм сме го гледали в 48-ото Народно заседание, ние от „ Българска социалистическа партия за България “, когато внесохме измененията в Наказателния кодекс, които изключват условните присъди, усилват наказванията до 20 години, лишаване на имущество. И никой не му обърна внимание. Сега продължавате. Има един въпрос, който е логически и в него няма политика – за какво, господин ръководител и господа от ГЕРБ, които в този момент управлявате правна комисия? Този закон е импортиран. Стои към този момент един месец. Какво по-логично от това да го приемем? Всички сте съгласни, че тези ограничения би трябвало да се подхващат, с цел да спрем войната по пътищата. А този, който кара пийнал и дрогиран, да отива там, където му е мястото, тъй като убива хора. Защо това не става, запитвам, има ли някаква причина? Защото ние не намираме.

Настояваме, господин ръководител, в случай че би трябвало се намесете или в случай че изберете ръководител на правна комисия, в правна комисия да бъде вкарано решението, а не чуването. Изслушвали сме се 100 пъти. Единодушни сме, че би трябвало да го решим. Решението е едно-единствено – приемане на промени в Наказателния кодекс. Имаме мнения от всички институции в страната – от прокуратура, от Министерство на вътрешните работи – от всички. Още от предишния парламент имаме. И в този момент отново ще ги викате да ги слушате. Какво повече да ги слушаме? Призоваваме към дейности. Настояваме да намерите метод в дневния ред на правна комисия през днешния ден или на следващия ден, когато също има правна комисия и отново го няма този закон да откри място, да бъде признат и допустимо най-бързо да бъде придвижен и през зала до окончателното му приемане на второ четене. В името на справедливостта. В името на сълзите на тези хора, които няма да спрат. Докато ние, законодателите, не стартираме решаването на този въпрос с най-драконовския закон, който можем да измислим. “ С това Корнелия Нинова приключи декларацията си.

Етикети: дрогирани шофьориКорнелия Ниновапияни шофьоришофьори наказания
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР