В началото на 2019 г. ще имаме Общ устройствен план

...
В началото на 2019 г. ще имаме Общ устройствен план
Коментари Харесай

Корнелия Маринова: Такова строителство не е имало от 1986 г.

" В началото на 2019 година ще имаме Общ организационен проект на Ловеч, " споделя кметът на града Корнелия Маринова

© Велко Ангелов Профил

Корнелия Маринова е първи мандат кмет на Ловеч, определена от ГЕРБ. Преди това е била ръководител на общинския съвет в града и народен представител в 42-ото и 43-ото Народно заседание, в което е била и зам.-председател на комисията по обучение. Преди да стартира присъединяване си в политиката, Маринова е дълготраен шеф на учебно заведение " Васил Левски " в Ловеч. Още по тематиката
Георг Спартански: Каквото и да приказваме, без пари нищо не става

Кметът на Плевен пред " Капитал "
21 ное 2018
Как да се отключи капацитетът на Плевен

Плевен има доста преимущества: сегашни като авиация и медицина и евентуални като логистика и промишленост. Спират го неналичието на пари, малко фикция и общи дейности с Ловеч
20 ное 2018 " През май ще можем да завършваме ремонтите в централната градска част. " Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Плевен "

По какви планове работи сега община Ловеч, свързани с европейско финансиране?

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. - По капиталовата стратегия, общият бюджет е близо 23 млн. лева Отделно имаме 10 млн. лева, които са по Националната стратегия за енергийна успеваемост, които сме усвоявали в този момент през тази година, настрана имаме по деинституционализацията за деца, за която стана дума, 1.3 млн. лева Освен това не сме подписали още контракта, само че работим за деинституционализация за възрастни с бюджет 600 хиляди лева

Работим по планове за деинституционализация, планове, свързани с създаване конструкция за деца с физически увреждания, приготвяме план за деинституционализация на хора с психологични увреждания.

Ние на процедура променяме визията на Ловеч. Променяме централната градска част и площад " Тодор Кирков " - площадът в архитектурно-историческия резерват Вароша.

Работим и по планове за просветителна инфраструктура - 10 учебни заведения, 10 детски ясли са реновирани, Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина и още едно главно учебно заведение.

Може да се каже, че подобен строителен обсег, такава просторност от 1986 година не се е случвала. По националната стратегия (за саниране - бел. авт.) имаме реновирани 10 блока, приготвяме още 15, както и постройката на районното ръководство на полицията. Към края на мандата на процедура ще имаме към 30 здания, които ще са резултат от намеса единствено през този мандат. Над 800 домове на хора ще се възползват от тази опция.

Какъв е бюджетът на ремонта, който се прави в централната част на града?

- Около 6 млн. лева по оперативна стратегия " Региони в напредък ", като има два обекта: единият е центърът в актуалната част, а другият е площад " Тодор Кирков ", който е към 1 млн. лева За период от 7 месеца, за празника на града, който е на 11 май, ще можем да завършваме всичко по градска среда. Имаме още и обществена инфраструктура и тук сме в развой на сключване на контракт с реализатор. Става въпрос за обществени жилища, които напълно ще реновираме, това е един блок, който е в извънредно неприятно положение, в квартал " Гозница ". Там ще създадем 49 обществени жилища, от които ще могат да се възползват хора, имащи съответните индикатори за обществено жилище.

Правим ремонт и на входната артерия на града, главен ремонт на ул. " Янтра ", тъй че в този квартал кипи доста усилена работа.

Какво планирате за 2019 година като капиталова стратегия?

Тези 23 млн. лева са обезпечени, само че за тях би трябвало да се внесат планове и да се подпише контракт, едвам тогава могат да се усвояват средства от общините. Освен това сме в процедура за актуализация на капиталовата стратегия, ще заложим спомагателни обекти в нея. В процедура сме за вписване и набиране на нови сдружения на етажната благосъстоятелност и обработка на финансов интерес по програмата за енергийна успеваемост, тъй като през 2019 година се чака преразпределение на средства по оперативна стратегия " Региони в напредък " и ние несъмнено ще работим за това повече жилищни здания и домове на нашите жители да се възползват.

Бизнесът се развива и аз се опасявам дали работната мощ ще бъде задоволителна за многото капиталови планове, които напоследък се оформят в Ловеч и по които се работи. И една част, които в този момент пътуват отвън Ловеч или живеят отвън Ловеч, считам, че ще намерят реализация тук и ще се върнат.

Споменахте капиталови планове. По какви планове работите сега?

Едното е на компанията VOSS Automotive, немска компания (виж текст на стр.... - бел. авт.), който е един огромен вложител и за мащабите на България. Преди това имаше още една немска инвестиция - отвори се завод с 200 служащи на " Болан България ", които се занимават с произвеждане на домакински текстил и са сътрудник на ИКЕА. Освен това имаме и българско-италианска инвестиция - " АНСА Борима " (в бранша на електротехниката - бел. авт.) Имаме още една непозната инвестиция от предходната година - " Хес бургер ", които вложиха в закупуването на обект за публично хранене, а тази година закупиха и терен, с цел да създадат нова постройка за Drive In услуга.

Други едни капиталови планове, българско-английски, са свързани с преработката на утайката в пречиствателната станция за отпадни води. Това на процедура ще понижи разноските по депониране на тази наслойка, тя в този момент се депонира в Плевен, т.е. ще е понижен разходът и за жителите. В процедура по договаряния сме. За цялата Северозападна България в топ 10 са три предприятия от град Ловеч, а има регионални центрове, които нямат предприятия в челните позиции на класацията.

В какви сфери на активност има капацитет за привличане на вложения?

- Някога общината се е развивала в кожарството и машиностроенето. Машиностроенето и металургията постоянно са имали и считам, че ще не престават да имат значение за нашия град. Друг бранш е хранително-вкусовата индустрия - месокомбинатът в Ловеч е най-голямото дружество. Имаме френска инвестиция в гъскокланица, която работи да затвори цикъла - да отглежда патици, след това да затваря производството, закупиха плантация.

Планирате ли нарастване на налози?

- На този стадий политическо самоубийство е увеличението на налози, само че аз настоявам, че община Ловеч има едни от най-ниските налози. Въведохме налог за таксиметровите водачи, при започване на мандата променихме налога върху недвижимата благосъстоятелност. Такса битови боклуци е нещо, което във всички случаи би трябвало да върви нагоре, само че чакам причините на екипа си и сигурно съществено ще помисля, преди да взема дефинитивно решение за това дали да вършим такова предложение до общинския съвет или не. Разбира се, това зависи от това какъв план-сметка ще се одобри и в случай че в този план-сметка са заложени повече разноски за непорочност, които не подхождат на облозите, тогава явно ще вървим в тази посока. Лично моето предпочитание е да няма смяна на локалните налози и такси за 2019 година

Има направен план за Общ организационен проект на града. На какъв стадий е?

- Сега ни предстоят публични разисквания, изпратили сме писма до всички заинтригувани страни, по-късно работещият екип би трябвало да прегледа техните оферти и да се съобрази до каква степен те ще се впишат в общия организационен проект, и следва окончателната процедура. Смятам, че в периодите, които имаме сложени - при започване на 2019 година, ние ще имаме подготвен Общ организационен проект на община Ловеч.

Интервюто взе Деница Ватева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР