В началото на 20-те години на миналия век съветският радиоинженер

...
В началото на 20-те години на миналия век съветският радиоинженер
Коментари Харесай

Съветският шпионин, който изобрети първия популярен електрически музикален инструмент

В началото на 20-те години на предишния век руският радиоинженер Леон Теремин шокира публиката по света с нещо, което на пръв взор наподобява като чиста магия. Застанал пред устройство, наподобяващо радио с две антени, той движи ръцете си по избран метод – – и по този начин кара устройството да създава злокобна механична музика, като че ли от нищото.

 Etherwave Theremin Kit

„ Когато свирите на теремин, наподобява някак вълшебно. Може би даже все едно можете да вършиме вълшебства “, споделя Каролина Ейк, един от дребното дейни музиканти на теремин през днешния ден, пред BBC Culture. „ На никой различен инструмент не се свири без физически контакт. Вие сте част от инструмента, единствено като сте във въздуха към него. “

Леон изобретява устройството инцидентно през 1920 година, както написа списание Smithsonian предходната година. Физик и виолончелист, той създава датчици за непосредственост, които употребяват звукови талази, с цел да усетят приближаващи се обекти, когато осъзнава, че може да манипулира звуковите талази сред две антени, с цел да сътвори висок тон, който наподобява като извънземна цигулка – „ като човешки глас във фалцет, пуснат през сламка “, написа Atlas Obscura.

Оранжева кутия с бутони, наподобяваща радио, с железна примка, стърчаща от страната (отляво) и дълъг железен кол, стърчащ под прав ъгъл от другата страна, като радио антена (отдясно)

 Theremin in Musical Instrument Museum

За да употребяват истинския теремин, който Леон публично патентова през 1928 година, свирещите би трябвало да движат ръцете си до два проводника – антените – стърчащи от дребна кутия, което манипулира електромагнитните полета сред тях. Чрез придвижване на пръстите си нагоре или надолу, музикантът може да покачва или намалява тона на звука.

След като усъвършенства техниката си, Теремин стартира да се изявява с нея и получава необятно самопризнание. Съветският водач Владимир Ленин бил толкоз впечатлен от една проява през 1922 година, че изпратил изобретателя на обиколка из Русия, Европа и Съединените щати, с цел да показа своя съвременен руски тон със света (и скрито да взе участие в промишлен шпионаж, само че това е различен въпрос). Започвайки през декември 1927 година, Термен прави обиколка на Съединени американски щати като стопира в Нюйоркската филхармония, Карнеги Хол и други огромни зали.

Когато се завръща в родната си страна през 1938 година обаче, той не е посрещнат добре като воин: вместо това комунистическият режим изпраща инженера в руски работен лагер, където той е заставен да основава шпионски програмен продукт, в това число принадлежности за подслушване и подслушващи устройства, написа Алберт Глинкси, композитор и създател на книгата „ Термен: Ефирна музика и шпионаж “, в обява в блог за компанията за произвеждане на принадлежности Moog.

„ Това беше първият сполучлив електронен инструмент “, споделя Джейсън Добни, куратор на музикални принадлежности в Музея на изкуствата Метрополитън, пред Smithsonian.

Руската емигрантка Клара Рокмор става най-известният виртуоз на инструмента, като създава своя лична неповторима техника, написа Глинкси в обособена обява в блога. „ В доста връзки би трябвало да благодарим на нея за легитимирането и популяризирането на теремина. През 30-те и 40-те години на предишния век точно тя потвърди, че това е освен това от джаджа. “

Електротереминът, потомък на истинското устройство на Теремин, взе участие в песента „ Good Vibrations “ на Beach Boys. А музикантът Самуел Хофман употребява инструмента, с цел да създаде неземната партитура на научнофантастичния филм „ Денят, в който Земята спря “ (1951 г.).

Устройството също въодушевява Робърт Муг, американски откривател, който основава собствен личен теремин на 14-годишна възраст, като копира рисунки, открити в списание за фенове, съгласно Smithsonian. Муг по-късно ще промени музикалния пейзаж вечно, когато дебютира с първия комерсиален съвременен синтезатор през 1964 година

В чест на стогодишнината на теремина преди две години, индустриалната компания Moog проектира лимитирано издание на инструмента, наречено „ Claravox Centennial “ на името на самата Рокмор, оповестява уеб сайтът Verge. Любителите на музиката могат да слушат тереминистът Грегоар Блан и пианистът Оран Донадийо, които показват инструмента в осъществяване на „ Claire de Lune “, налично в YouTube.

„ Без значение какъв брой комплицирани са нашите синтезатори и семплери “, написа Глински, „ нашите секвенсери или аудио работни станции, като забележим нечии ръце да се плъзгат и подскачат във въздуха към антените на теремина, даже след един век по-късно, към момента устата ни зяпва от удивление. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР