В началото картофите били смятани за отровни и се използвали

...
В началото картофите били смятани за отровни и се използвали
Коментари Харесай

Кой е най-добрият начин за съхранение на картофи?

В началото картофите били считани за отровни и се употребявали главно като цвете за декорация. Един ден готвачът на деспотичен властник решил да го токсини, като употребява корените на растението и приготвил превкусно ястие.

Поднесъл го на господаря и тихичко зачакал кончината му. След изобилния обяд бил привикан в покоите на тиранина, окуражителен бил пред всички, сдобил се с купища привилегии и разгласен за най-изкусен занаятчия. Така всички разбрали, че въпросното отровно растение в действителност е повече от вкусно и потребно.

Въпреки че картофите са познати на актуалния свят отпреди 10 000 години, към момента остават много въпроси, свързани с тяхното предпазване.

Ето кои са златните правила, с цел да имате здрави и качествени картофи у дома:

1. Внимавайте с температурата

Съхранявайте картофите в проветриви и хладни пространства, само че не прекомерно студени, с цел да не замръзнат. Когато се съхраняват сред 6-10 ° C, суровите картофи ще останат свежи в продължение на месеци, без да се скапват. Съхраняването на картофите при тези условия може да помогне да се забави образуването на кълнове върху кожата, което е един от първите признаци на повреждане. Съхраняването при по-ниски температури спомага и за запазването на наличието на витамин С. Проучванията демонстрират, че картофите, съхранявани при по-ниски температури, са съдържали в продължение на 4 месеца наличие на витамин С до 90%, до момента в който тези, съхранявани в по-топли пространства, са изгубили съвсем 20% от витамин С.

 пресни картофи

2. Пазете картофите от директна светлина

Когато картофите са изложени на светлина, тяхната кожа става зелена и изключително токсична. Ако забележите, че зеленият цвят е обхванал целия артикул – незабавно го изхвърлете. Веществото, което е причина за сходен цвят, се назовава соланин. Той е рисков за здравето, токсичен е и даже при надълбоко изрязване в картофа.

3. Не съхранявайте картофите във фризера или хладилника

Екстремно ниски температури могат да причинят така наречен студено индуцирано подслаждане. Това се случва, когато част от нишестето се трансформира в редуциращи захари. Редуциращите захари могат да образуват канцерогенни субстанции, известни като акриламиди, когато са пържени или изложени на доста високи температури на готвене, по тази причина е най-добре да запазите равнищата ниски.

4. Поставете картофите в отворена купа или хартиена торбичка

Картофите се нуждаят от въздушен поток, с цел да се предотврати натрупването на влага, което може да докара до повреждане. Най-добрият метод да се разреши свободното придвижване на въздуха, е да се съхраняват в отворена купа или хартиена торбичка.

Не ги съхранявайте в херметически затворен резервоар без вентилация, като да вземем за пример пластмасова торба с цип или похлупак от стъкло. Без циркулация на въздуха, влагата, освободена от картофите, ще се събере в контейнера и ще подтиква растежа на плесен и бактерии. За да съхраните по-дълго картофите, можете да си ги поставите във вода в в отворена купа или в хартиена торба или различен резервоар с отвори за вентилация. Това оказва помощ да се предотврати натрупването на влага, което води до повреждане.

 Кой е най-хубавият метод за предпазване на картофи?

5. Не мийте картофите, преди да ги обелите

Колкото и изкушаващо да наподобява да премахнете насъбраната тиня, можете леко да ги изчеткате със суха четка. Миенето би трябвало да става само и единствено след обелване на кожата. За да не почерняват, до момента в който ги сготвите, оставете обелените картофи в купа, цялостна с вода, която да ги покрива изцяло.

6. Почиствайте постоянно прорасналите картофи

При по-големи количества картофите постоянно прорастват. Редовно преглеждайте дали има израстъци и ги отстранявайте. Друг изпитан трик е да поставите една ябълка наоколо до мрежата с картофи. Тя ще помогне те да останат пресни и да се скапват по-бавно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР