В МВР са получени 1950 заповеди за защита само за

...
В МВР са получени 1950 заповеди за защита само за
Коментари Харесай

Близо 2000 са заповедите за защита от насилие в МВР само за първата половина на 2023

В Министерство на вътрешните работи са получени 1950 заповеди за отбрана единствено за първата половина на 2023 година

От тях 1303 са за незабавна отбрана, а 647 - за непрекъсната отбрана.

Заповедта за незабавна отбрана се издава от съда не по-късно от 24 часа след приемане на молба от човек, станал жертва на физическо, полово, психическо или икономическо принуждение - така наречен домашно принуждение.

Така се не разрешава на хипотетичния причинител на насилието да приближава потърпевшото лице за избран интервал.

Статистиката е оповестена от Групово дело " Национална полиция " в Министерство на вътрешните работи.

Доколко тези заповеди се наблюдават и се съблюдават прецизно - не е напълно ясно. Поредният случай на принуждение във Видин, довело до 3-дневно държане на жертвата в плен и остригване на косата ѝ, се оказа осъществен макар влезнала в действие заповед за отбрана от 10 юли, която не разрешава на причинителя да приближава жертвата си на по-малко от 100 метра.

Оттам показват още, че се усилва броят на формираните досъдебни производства за закононарушения, осъществени в домашно принуждение.

В първата половина на 2023 година те са 596, като в същия интервал на 2022 година са били 426.

Зорница Шуманова, която е народен координатор в Министерство на вътрешните работи по въпросите на домашното принуждение, споделя, че нарастването се дължи на по-голямата податливост на потърпевшите да търсят помощ и да подават сигнали в полицията или пред съда.

" Домашното принуждение към този момент не е толкоз латентно, жертвите все по-често ни сезират. Отделно и изолацията, обвързвана с Ковид, оказа своето влияние, тъй като хората бяха дълго време затворени ", споделя тя, представена от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Данните бяха изнесени седмица след абсурда, който провокира разкриването на серийни институционални неточности по случая с насилието против 18-годишното момиче от Стара Загора.

Последната мярка на прокуратурата по случая беше да повдигне трето обвиняване против обвинения за закононарушението - от него излиза наяве, че е имало данни за най-малко 4 закани за ликвидиране на младата жена, преди да се стигне до обезобразяването ѝ.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР