В момента здравното министерство прави разчети за необходимите средства, които

...
В момента здравното министерство прави разчети за необходимите средства, които
Коментари Харесай

Държавата купува хладилници за КОВИД ваксините


В момента здравното министерство прави планове за нужните средства, които би трябвало да отдели за закупуване на хладилници, поддържащи от -78 до -80 градуса температура. Те ще бъдат употребявани за съхранението на две от новите ваксини против COOVID-19, които следва да бъдат доставени у нас, изясни държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, представен от БГНЕС.

Цената на един незначителен ледник, поддържащ такива градуси, стартира от 25 000 – 30 000 лв. и нагоре. Което значи, че здравното ведомство ще би трябвало да задели милиони за закупуването на техниката, а колко ще би трябвало да бъдат взети, зависи от размера на кашон с 1000 ваксини.

За имунизациите, които не изискват характерно предпазване, имаме условия, увери Кунчев.

Когато става въпрос за две от имунизациите, които изискват извънредно разнообразни условия – минус 78 до минус 80 градуса – това допуска доставката на хладилна техника и то в огромни количества в относително къс период. Това е върху което работи сега Министерство на здравеопазването. Много е сложна задачата, счита доцент Кунчев. Мен ме плаши това, че ще работим с подобен вид ваксина, защото тя изисква доста добра логистика. Ние разполагаме единствено с два дни от извеждането от тази хладилна среда до използването на хора, което значи, че за този къс период, тя би трябвало от РЗИ да стигне до общопрактикуващите лекари, те да си създадат листата, хората да са на разположение и в границите на няколко часа да бъдат обхванати и регистрирани, което не по никакъв начин лесна задача, добави още доцент Кунчев.

Той изясни, че персоналните лекари ще получават имунизацията и ще би трябвало в границите на открития период да я ползват на пациентите си.

Според мен главните количества ще дойдат през март-април, второто тримесечие на 2021 година, добави основният държавен здравен контрольор. Според него протичащото се сега и даването на поръчка, че имунизациите ще дойдат надали не до края на годината, е част от огромно съревнование от комерсиална страна и политически натоварена какъв да е първи, кой ще извади най-големи количества.

Доц. Кунчев посочи, че сега нито една от имунизациите, за които се приказва, не е получила утвърждението на Европейската организация по медикаменти.

В момента, в който някоя от имунизациите получи утвърждението на Европейската организация по медикаменти мога да имам мнение. В момента нито една от тях няма такова позволение, сподели той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР