В момента, в който предложим реални мерки за реформа, заплатите

...
В момента, в който предложим реални мерки за реформа, заплатите
Коментари Харесай

Правосъдният министър обясни кога заплатите на надзиратели ще бъдат увеличени

" В момента, в който предложим действителни ограничения за промяна, заплатите на надзирателите ще бъдат увеличени . Тезата на държавното управление е пари против промени ".

Това сподели в Сливен правосъдният министър Надежда Йорданова, която посети лишени от независимост в Сливенския женски затвор. Тя беседва с част от надзирателките, които я чакаха след края на срещата с протестни ленти на униформите си.

Министър Йорданова изясни, че заплатите няма да бъдат увеличени за всички с идентичен %, ще се следва моделът на нарастване на възнагражденията в Министерство на вътрешните работи.

Надежда Йорданова акцентира, че диалозите със синдикатите не са спирали, като в понеделник й следва среща с тях. " Има направени решения за по-добра организация, за оптимизация на избрани структури, с цел да бъдат по-ефективни " , сподели тя.

" Синдикатите, по думите ѝ имали възражения против някои от тях, само че тя им благодари за дейната позиция. В България съотношението сред лишени от независимост и надзорно-охранителен състав е близо до междинните равнища за Европа ", сподели още правосъдният министър.

Има обаче места за отнемане от независимост, където има дефицит, което затруднява работата и основава напрежение. Има бройки, само че въпросът е да се разпределят и да се провежда работата по най-хубавия метод ".

Служителите в пандиза настояха да бъдат взети ограничения против експанзията от страна на затворнички против тях. По думите им, леките ограничения и санкции са повода лишените от независимост да нямат почит към тях и да ги атакуват всекидневно вербално и физически.

Те сигнализираха, че зоната за нараснала сигурност, в която би трябвало да се настаняват рисковите пандизчии, не действа от предходната година. Министърът отговори, че е належащо да се вземе комплекс от ограничения.

Надзирателките обявиха, че се надяват на позитивен резултат от срещата, само че в случай че не им бъдат вдигнати заплатите и не бъдат усъвършенствани изискванията на труд, ще стачкуват.
Надежда Йорданова бе в Сливен за среща с лишени от независимост, станали жертва на домашно принуждение.

Тя уточни, че прави визити в пандизите, с цел да ревизира изискванията, в които излежават своите присъди, обществената работа с тях, изискванията за труд. Част от тях са споделили своите житейски ориси, създали ги от жертви на принуждение в нарушители.

Министерството на правораздаването разгласи в понеделник с публично разискване Закон за изменение и допълнение на Закона за домашното принуждение, сподели министърът. С него се предлага по-добра отбрана и ефикасна предварителна защита на такива случаи.

По думите ѝ от министерството обмислят и опцията и други институции да бъдат упълномощени да подхващат ограничения и процедурата по отбрана да стартира със съдействието на болница, полиция, община. Много от жертвите се присетняват да подават сигнали или пък ги отдръпват под напън на колегата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР