В момента се вижда доста сериозна активизация на вноса и

...
В момента се вижда доста сериозна активизация на вноса и
Коментари Харесай

Василев: Сериозно се активизира търговията със стоки с двойна употреба от и до Русия

" В момента се вижда много сериозна активизация на вноса и на износа на артикули с двойна приложимост от и до Русия, които минават през българо-турската граница и оттова към Армения, Азербайджан и други страни. " Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на брифинг пред публицисти в Министерския съвет след края на срещата на премиера Николай Денков с европейския комисар по финансова непоклатимост Марейд Макгинес, съобщи Дарик.

По думите му, над 20 000 компании и контрагенти вземат участие в избягването на глобите, наложени на Русия поради водената от нея война против Украйна.

" Виждаме много сериозна активизация на импорт и експорт на артикули от Русия през българо-турската граница и оттова към Армения, Азербайджан и други страни. Крайната дестинация на тези артикули е ясно, че е Русия. Затова по този въпрос България е почнала доста дейна работа с Европейската комисия, с цел да се разпознават фирмите, каналите и те да бъдат пресечени. Това ще бъде главен фокус на работата ни дружно с Комисията на " Капитан Андреево ". " - заяви Василев.

По думите на министър Василев трафикът на " Капитан Андреево " е бил овладяван посредством бързо пропускане на транспортни средства и надлежно неналичието на инспекция.

Той добави, че това е една от най-натоварените сухопътни граници в света и най-натоварената сухопътна европейска граница сега. Василев пояси, че става въпрос за " поток " от артикули, които не потеглят и не стопират в България, а в огромната си част потеглят от други страни в Европа, или стигат до други европейски страни.

" От тази позиция е извънредно значимо съдействието, което имаме с госпожа Макгинес, а също по този начин доста оценяваме и нейната поддръжка за влизането на България в Шенген, както и поддръжката на цялата Комисия ", посочи Василев.

Министърът на финансите добави, че Агенция " Митници " работи извънредно добре със службите на Англия по ограничения за надзор на незаконните мигранти, които в следствие доближават до Ламанша. Това е довело до прекъсването на този канал за мигранти през България.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР