В момента се подготвя законопроект за изменение на закона на

...
В момента се подготвя законопроект за изменение на закона на
Коментари Харесай

Атанас Славов, ДБ: Ще инициираме временна комисия за конституционни промени

В момента се приготвя законопроект за изменение на закона на правосъдната власт, дружно с Министерство на правораздаването работим старателно, съобщи Атанас Славов от " Демократична България " Акцентите в нея са няколко:



Промяна в метода на действие на ВСС;

Закриване на спецсъда и спецпоркуратурата;

ограничение на опцията на прокуратурата да прави така наречен общ контрол за законност;

Премахване на разнообразни кариерни бонуси на членовете на инспекторатите към висшите съдилища.

Очакването е законопроектът да бъде импортиран в Народното събрание през февруари - това са промените, които са вероятни през законодателна самодейност. Много е значимо Един доста значим кръг промени са вероятни с конституционна самодейност, акцентира Славов.

Ключовият въпрос е дали Народното събрание ще може да стартира договаряния за конституционни промени и дали президентът ще внесе квалифицирания от екипа му план за започване на конституционна самодейност или не.

" Демократична България " ще инициира основаването на краткотрайна комисия за разискване на конституционни промени, несъмнено, в границите на посочените от Европейската, от Венецианската комисия, ясно е какво би трябвало да създадем ".

Въпросът е ще има ли политическа воля това да се случи в този парламент, като в договарянията би трябвало да взе участие и опозицията, изясни депутатът.

" Демократична България " гледа оттатък оставката на Гешев, безапелационен е Славов. Тя е дължима и ще бъде получена или най-малко ще бъде открит механизъм, по който основният прокурор да носи отговорност.

За да не е вероятен втори Гешев или втори Филчев, би трябвало да има конституционни промени - най-високо равнище, съобщи Славов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР