В момента се обсъжда идейният проект на общия устройствен план,

...
В момента се обсъжда идейният проект на общия устройствен план,
Коментари Харесай

Кое налага урбанизация при плажа Кара дере питат еколози

В момента се разисква идейният план на общия организационен проект, това е авансово запознаване какви са проектите на общината във връзка с Кара дере и цялата община “, сподели в „ Преди всички “ Люба Батембергска от Сдружение " Да спасим Кара дере ".

Днес стартира разискването на устройствения проект на община Бяла, включващ и Кара дере – един от дребното неурабанизирани плажове в България. Интересът към това разискване е огромен от страна на гражданските организации, тъй като по тематиката се проведоха за опазването на редица плажове.

„ Това, което ние виждаме, че е планувана една зона от 100 метра от брега, в която е очакван един тип „ зелен пояс “ , само че там са планувани и разнообразни преместваеми обекти, има алтернатива и за създаване на геозащитна стена , тъй като там има и свлачищна зона., там има и забележка, че всевъзможни действия, които ще се развиват там, ще стават след брегоукрепването. Предвидени са преместваеми обекти, които нормално са заведения. След тези 100 метра е планувана курортната зона. На нас ни прави усещане, че е планувана много сериозна урбанизация -  въпросът е какво я постанова? Тъй като в заданието на Министерство на регионалното развитие е минимална урбанизация на Бяла ", сподели още екоактивистката.

" Всички знаем за голямото количество предложение на жилища и здания по морето, а въпреки това в самата Бяла от 2005 година до момента има единствено два огромни капиталови плана, т.е. няма огромно търсене – има ли потребност още от строителство ?

От заложеното въпреки всичко не се вижда огромно строителство, само че въпреки всичко са заложени хотели, комплекси, голф-игрища … “, разясни още Люба Батембергска.

Тя чака Бяла да се развива по този начин, че да се употребява уникалността на Кара дере , тъй като там вървят туристи от целия свят, поради достоверната природата, такива места са малко и в Европа.

„ За да се резервира Кара дере, част от туристите са съгласни даже да се откажат от къмпингуването и кемперите или да се заплаща такса за това, да има обособени места за това с предварителна резервация.

За нас това може да е една зона от 2 километра напълно за пешеходен и природосъобразен туризъм . “

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР