В момента от Дунава излиза повече мряна, сом и платика,

...
В момента от Дунава излиза повече мряна, сом и платика,
Коментари Харесай

Каква е цената на шарана в Русе?

В момента от Дунава излиза повече мряна, сом и платика, в сравнение с шаран

" За да е вкусна рибата, би трябвало да се отглежда в чиста вода и да се храни с първокласен фураж ". Това сподели за Антон Стоянов - притежател на русенска компания за произвеждане и търговия на риба. Той има пет риболовни стопанства, както и борса, която се намира в русенското село Ряхово.

" На година произвеждаме 700-800 тона риба, като към 500 тона от нея е шаран. Имаме също толстолоб, амур, бяла риба, сом ", изясни Стоянов. Той добави, че този тип бизнес не е толкоз печеливш като на банкерите, само че се развива с всяка година по малко. " Досега не се е случвало да работим на загуба. Който работи, изкарва ", споделя Стоянов.

По думите му две са изискванията за хубава и вкусна риба. " Водата би трябвало да бъде качествена, да не вкисва. Да се следи съставът ѝ - какъв брой органика има. От земеделските земи влизат доста азот, нитрати и фосфор. Така водата се наторява, а това води до разцвет на фитопланктона ", споделя Стоянов.

Второто изискване за вкусната риба е качественият фураж. " Колкото фуражът е по-добър, толкоз рибата става по-вкусна. През тази година я храним със специфичен фураж, който купуваме от цех в Австрия. Скъп е, само че е с доста добър коефициент на хранене. В него има и скотски протеин. Така рибата става доста вкусна. В други години сме я хранили със зърно - главно с пшеница ", показва Стоянов.

Той изяснява, че шаранът на едро го продава към 6,50 - 7,00 лв. на кг, а на дребно - сред 8,00 и 8,50 лв..

Собственик на рибен магазин в Русе сподели за Българска телеграфна агенция, че килограмът на шарана се продава по 10,50 лв. на кг. Той изясни, че цената му няма да бъде повишавана за Никулден. На клиентите се предлага също гратис разчистване и транжиране на рибата. В магазина се продава и различен тип риба. " Дунавският шаран го няма доста в този момент, тъй като е мъчно да се извади от реката. От Дунава излиза повече мряна, сом и платика ", уточни притежателят на магазина.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР