В момента най-актуалната разработка на Института за космически изследвания и

...
В момента най-актуалната разработка на Института за космически изследвания и
Коментари Харесай

ЦРУ купи бг апарати за измерване на радиация

В момента най-актуалната разработка на Института за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките е инсталация за премерване на галактическата радиация, сподели през днешния ден във Варна проф. Димитър Теодосиев, ръководител на Научния съвет на института. Той посочи, че към този вид уреди демонстрират интерес както други страни, по този начин и американското Централно разузнавателно управление на САЩ, което към този момент е купило три.
Сега Институтът работи по четири огромни плана на обща стойност към 700 хиляди евро, като финансирането е по интернационалните принадлежности, добави Теодосиев. По думите му най-големият план е за 400 000 евро и е обвързван тъкмо с създаването на летателна инсталация за премерване на галактическата радиация, която ще се употребява при втората задача до Марс през 2020 година Идеята е българският апарат да кацне със спускаемия уред, посочи Българска телеграфна агенция.

Аналогичен апарат работи на спътника, който към този момент отиде до Червената планета и сега е на орбита към нея, добави Теодосиев.

Институт към този момент има опция да надгради плана за първата в света галактическа оранжерия " Свет ", чиято разработка бе купена преди години от НАСА и сега се употребява в американския модул на Международната галактическа станция, добави Теодосиев. По думите му това ще стане допустимо посредством нов план, който ще започва през идващите месеци. Идеята е да се подобрят технологиите за развъждане на растения в галактически условия. Теодосиев посочи, че българските учени са създали нови разновидности за оранжерия, като не е изключено и тя да бъде качена на Международната галактическа станция.

Има шансове българските разработки за галактически храни в Института по криобиология да продължат да се развиват, защото към тях има интернационален интерес, сподели още Теодосиев. По думите му с изключение на при галактическите полети, за тези артикули се търсят и други приложения, главно в медицината и индустрията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР