В момента навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията за

...
В момента навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията за
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Влизаме в тежка фаза, трябва разум и дисциплина


В момента навлизаме в извънредно сериозна фаза на епидемията за страната. Най-важното нещо е съзнанието, което демонстрират българските жители и разсъдъкът, който надвива. С този апел се обърна към жителите здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на постоянния брифинг за епидемията от ковид. Той бе безапелационен, че най-сигурният метод да се понижи разпространяването на зараза е да се съблюдават ограниченията. И че най-ефективната мярка е носенето на маски. Следващата мярка е физическата и обществената отдалеченост. Препоръчваме на всички да заобикалят събирания и скупчвания на социална места, да лимитират пътуванията, в случай че те не са нужни. Говорехме от началото, че есенно-зимния сезон заболелите ще се усилят. Най-важната мярка е да проявим разсъдък и да мислим за тези, които можем да предпазим, сподели още Ангелов.

Той увери, че има задоволително количество персонални защитни средства. Ще доставим спомагателни количества, с цел да обезпечим нужните. Днес идват още флакони „ Ремдесивир “, другата седмица идват още над 4000. Нека всички български жители, които имат признаци, които лежат в лечебните заведения да не гледат на това лекарство като панацея. Всеки медикамент има странични резултати, предизвести още министърът. Винаги лекарят преценя изгодата и риска от всяко едно лекарство. Лечението на пациенти с „ Ремдесивир “ става по критерии, които са одобрени от експертен съвет и са разпратени до всички лечебни заведения. Всички лечебни заведения работят по протоколи, които са потвърдили своята резултатност. Имаме обединен протокол за лекуване на пациенти с коронавирусна зараза. В него са разказани всички стъпки и подходи от здравна позиция. Нямаме характерен медикамент за лекуване, надяваме се скоро той да бъде открит. И се надяваме имунизациите да бъдат факт през април, добави той.

България не прави изключение от Европа и от Балканския полуостров. Запазваме относително положителни места, само че това зависи от всички нас, от вярното ни разбираме за ограниченията и за обстановката, изясни министърът.

Изпитвам неприятни усеща, когато виждам хора, които не престават да търсят малки врати, с цел да нарушат дисциплината. Това коства човешки животи, не го правете. Не е време за честваме, време е за разсъдък, взаимност, за връщане на доверието в българските лекари и поддръжка за всеки един от нас, акцентира още проф. Ангелов.

Според основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в последни дни се постанова някакъв извод за цялостен безпорядък в системата. Не настоявам, че всичко е идеално, само че дано да погледнем и света. В момента в лечебните заведения се лекуват над 3 200 души и те получават здравна помощ по този начин, както се случва по целия свят. Лесно е да се намерят такива, които не са получили помощ в точния момент. Създава се усещания за безпорядък – не е почтено да се отнасяме по този начин към сътрудниците, счита Кунчев.

Положението в цяла Европа е извънредно тежко, най-тежко на фона на целия свят. Всъщност целия континент е в алено. Само 6 страни са в оранжево. Нашата 14-дневна заболяемост е 388 инфектирани на 100 000 души. От през вчерашния ден подвигаме процентите, само че към този момент сме на 17 място по заболяемост и на 6 на Балканския полуостров. По смъртност сме на 10 място в Европа, сподели доцент Кунчев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР