Официалното откриване на състезанията с драконови лодки ще е в

...
Официалното откриване на състезанията с драконови лодки ще е в
Коментари Харесай

Броени дни до първия Фестивал на драконовите лодки в Русе

Официалното разкриване на надпреварите с драконови лодки ще е в 10 ч. в събота, като те ще се организират и през двата дни на гребната база в Лесопарка. В тях може да се включи всеки, който авансово е декларирал присъединяване и е посетил няколко тренировки. Надпреварата ще е с дребна и огромна лодка с екипажи от 10 и 20 души, като дистанциите са по 200 метра.

.

 

Фестивалът ще предложи и богата китайско-българска стратегия с музикални и танцови осъществявания, креативен работилници, занаятчийски изкуства, арт базар, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кулинарни изложения, места за храна и питиета и други занимания.

 

„ Това събитие е ново и вълнуващо за жителите на община Русе, а също и отлична опция да потвърдим уговорката си към развиването на спортните и културни начинания в нашата общественост. Очакваме този фестивал да даде подтик на интереса към водните спортове и да даде на всички участници опцията да се включат в едно незабравимо преживяване. Провеждането му е и самобитна и доста значима подготовка за Световното състезание по драконови лодки през 2025 година, на което Русе ще бъде хазаин - значимо самопризнание за нашия град и напъните ни в популяризирането на този динамичен спорт “, съобщи кметът Пенчо Милков.

 

Сдружение „ Фестивал Драконови лодки “, което е съорганизатор при провеждането на атрактивния азиатски фестивал, е образувано от група запалени почитатели на спорта гребане с драконови лодки. Основната му цел е развиването на спорта в България посредством образуване на фестивали първо в София, а по-късно и в други от по-големите градове в страната.

.

 

„ Получихме поддръжката и утвърждението на Община Русе и персонално на кмета Пенчо Милков, Българската федерация по кану-каяк и Посолството на Китайската национална република. Благодарение на извънредно сполучливото издание на фестивала през 2023 година, тази година имаме удоволствието да проведем цели два. Стартираме с този в Русе, а по-късно и в София “, оповестяват от „ Сдружение Драконови лодки “.

 

За искащите да посетят събитието в Лесопарк „ Липник “ ще бъде обезпечен и спомагателен публичен превоз, който ще потегля и през двата дни от Централна ЖП гара, ще се движи по маршрут Борисова-Скобелев-Липник-Николово и ще стопира на обръщалото сред двете езера. Редовната автобусна линия Русе-Николово-Просена-Долно Абланово също ще влиза на територията на Лесопарка.

 

Състезанията с драконови лодки стават все по-популярни по целия свят - към този момент в над 90 страни. Очаква се най-бързо развиващият се воден спорт скоро да бъде включен в олимпийската листа. Изключително зрелищните и атрактивни надпревари нормално се организират под формата на фестивал на драконовите лодки, включващ голям брой съпътстващи културни, музикални, танцови, спортни събития и представления, атракции за деца, базар с обичайни занаятчийски и арт артикули от целия свят, гурме кътове за храна и питиета и доста други. Състезанията включват тимове с мъже, дами, деца и смесени. Спортът може да се практикува елементарно от всеки. Фестивалът на драконовите лодки е включен от ЮНЕСКО в описите на международното нематериално културно завещание. Драконовите лодки доставят на хората удоволствието от спортуване на открити, красиви места, покрай водата, с чист въздух и природа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР