В момента над 80% от сградите в София са без

...
В момента над 80% от сградите в София са без
Коментари Харесай

Над 80% от сградите в София са без гръмоотводи

В момента над 80% от постройките в София са без мълниезащита, разгласи инж. Христомир Иванов - лекар на техническите науки и специалист по отбрана от мълнии в радиоинтервю. След жегите в някои области на страната синоптиците предизвестяват за мощни гръмотевични стихии.
Инж. Иванов акцентира, че всяка новопостроена постройка не може да бъде въведена в употреба без да има съответната отбрана от мълнии и това е регламентирано в разпоредба. 
" Когато панелните блокове са строени, са имали гръмоотводни съоръжения. Само че откакто е станал проблем с покрива, пристигнали са компаниите за ремонт - видели са там някакви железа, изрязали са ги и този блок е останал без гръмоотвод. Така че в случай че гръмотевица попадне върху този блок инцидентно и вие сте в банята, вероятността да бъдете изумена е доста огромна ", предизвести инж. Иванов.
Хората, които би трябвало да отговорят за тези уреди са шефовете на учебни заведения и градини, шефове на административни пространства, домоуправителите. Ако ви порази гръмотевица във вашата баня, домоуправителят носи отговорността за това, че не е взел нужните ограничения за това тази апаратура да е изправна. 
По думите на инж. Иванов би трябвало да се вършат периодически инспекции на гръмоотводите, само че това не се съблюдава. Той напомни, че преди 12-13 години е управлявал екип, който е имал задачата да обследва всички общински обекти на Столична община - най към този момент детски градини и учебни заведения и специалистите са се натъкнали на безнаказаност.
Инж. Иванов акцентира, че при случай с гръмотевица, тя първо поразява сърдечната активност на организма. Ако не се вземат незабавни и съответни ограничения в това отношение, отиваме към летален излаз, сподели той и акцентира, че мълнията не може да се планува. 
" Първото нещо, което би трябвало да създадем, е да се приберем на закрито. Ако нямаме закрито място, приберете се в автомобила. Ако нямате тази опция, не стойте под високи дървета. Клекнете с прибрани крайници и ръце и изчакайте да мине бурята ", предлага специалистът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР