В момента лихвите по ипотечните кредити варират между 2,2% и

...
В момента лихвите по ипотечните кредити варират между 2,2% и
Коментари Харесай

Експерт: При кредит от 190 000 лв. за 360 месеца при сегашните лихви, месечната вноска трябва да бъде 750 лева

В момента лихвите по ипотечните заеми варират сред 2,2% и 2,8 на 100. До края на годината те може да доближат до 3-3,5 %, що се отнася до новоизтеглените заеми. При старите скокът във вноската не е толкоз осезателен, изясни пред bTV кредитният съветник Тихомир Тошев.

За ускорено покачване на лихвите обаче по негови думи не може да се приказва. То се следи от октомври предходната година и до в този момент е достигнало сред 0,1% и 0,3%. Според данни на Българска народна банка към края на февруари междинният растеж е 0,19%.

Засега няма никакво утежняване на портфейлите нито при семействата, нито при компаниите. За бизнеса 2022 година беше добра финансова година. Такава е картината и при част от семействата.

Цените на парцелите се покачиха доста. Това е, тъй като сега на пазара са останали точно хора с по-високи приходи, които избират да си закупят по-хубав парцел. Затова и до предходната година междинният ипотечен заем беше от порядъка на 150-160 хиляди лева В първото тримесечие на 2023 година обаче към този момент приказваме за приблизително към 190 хиляди лева - т.е. повишаването е към 20 на 100.

Средната рента сега за ипотечен заем е 2,5%. Колко по-добър % ще получите, зависи от това дали имате постоянен приход, положителни спестявания и ниска кредитна задлъжнялост, изяснява Тошев. Българите към момента избират най-дългия интервал за погашение на ипотечен заем, с цел да бъдат по-ниски месечните им вноски.

При заем от 190 000 лева за 360 месеца при сегашните лихви, месечната вноска би трябвало да бъде 750 лева Ако обаче лихвата стане 3% - вноската ще се увеличи до 800 лева Достигнат ли лихвите 3,5% - месечната дължима сума към банката ще бъде 855 лева, пресметна Тошев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР