В момента живеем в един от най-безопасните периоди от човешката

...
В момента живеем в един от най-безопасните периоди от човешката
Коментари Харесай

536 г. сл. Хр. - най-лошата година в човешката история според науката

В момента живеем в един от най-безопасните интервали от човешката история. Да, властническото ръководство се завръща, а някои от най-големите проблеми на планетата ни към момента остават неразрешени. И все пак нямаме аргументи да се оплакваме, изключително в случай че сравним живота си с предишното.

А коя е най-лошата година в човешката история? Това е въпросът, издигнат от скорошно историческо проучване, чиято цел е да ревизира по какъв начин европейската парична система се е трансформирала след падението на Западната Римска империя. Изследователите вземат решение да потърсят следи от индустриално замърсяване (от преработката на сребърна руда) в леда в европейските Алпи. В хода на това свое изследване те научават най-различни неща за естествените бедствия и климатичните промени през вековете.

Какво се оказва? Векът след 536 година сл. Хр. е бил най-неприятното време за живот на Земята.

„ Това е началото на един от най-лошите интервали, евентуално даже най-лошата година " в историята на човечеството, споделя Майкъл Макормик, археолог и историк по средновековието от Харвардския университет. 

Този интервал е бил извънредно тежък. При това не поради кървави войни или жестоки заболявания, а в резултат на няколко рискови естествени събития, които провокират всеобщ апетит. Какво тъкмо е довело до това? Съществуват голям брой теории. Може би най-достоверната обаче е обвързвана с изригването на вулкан, който е затъмнил Слънцето с „ тайнствен облак “ и е провокирал „ вулканична зима “.

Никой не е изцяло сигурен за кой тъкмо вулкан става дума, въпреки че най-често спряганото име е Илопоанго в Ел Салвадор. Според новото проучване обаче изригването е било в Исландия, защото ледените ядки в Европа съдържат вулканично стъкло, чийто химичен състав е подобен с частиците, които се срещат в Европа и Гренландия.

За който и вулкан да става дума, едно е несъмнено – резултатът, който е оказал върху Земята, е бил нечовечен и огромен. Изригването му е довело до началото на „ дребна късноантична ледена ера “. Посевите по света починали. Настанало апетит. През лятото в Китай паднал сняг, суша настъпила в Перу. Междувременно галско-ирландските летописи приказват за „ липса на самун през 536 година сл. Хр. “ По всичко проличава, че нито едно кътче на планетата не е останало незасегнато. Византийският историк Прокопий, който е живял в Средния изток по това време, също приказва за „ ужаса “, породен от мъглата, която затъмнява Слънцето. " И през тази година се сбъдна най-ужасното предсказване - пише той. - Защото слънцето даваше светлина без бляскавост като луната през цялата година ".

Тази мини ледникова ера провокира и голям брой обществени проблеми. Някои историци настояват, че последствията от вулканичното изригване през 536 година сл. Хр. са били толкоз огромни, че малко или доста са довели до рухването на цели империи. Според проучване от 2016 година, оповестено в Nature Geoscience, през века след изригването ставаме очевидци на рухването на Сасанидската империя, както и на упадъка на Византийската империя. В Китай настават голям брой политически безредици, а в Еврация съществуват данни за редица кървави обществени спорове.

Можете да прочетете цялото проучване в Antiquity. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР