В момента банките в България имат най-високите такси в целия

...
В момента банките в България имат най-високите такси в целия
Коментари Харесай

Майдел обеща скоро да не плащаме най-скъпите такси за преводи в евро

В момента банките в България имат най-високите такси в целия Европейски Съюз за получен превод в евро от друга страна в Европейски Съюз – сред 30 и 58 лв. за превод от 10 евро. Скоро това ще се промени, тъй като започваме работа по правилник за забележителното понижаване на тези такси, с цел да доближат равнищата на таксите за преводи в евро сред страните от еврозоната, които са пренебрежимо ниски. Това съобщи българският евродепутат Ева Майдел, която беше определена през днешния ден за докладчик на Европейския парламент за регламента за таксите за презграничните заплащания в Европейски Съюз.

„ Това е закондателство, което ще даде действителен резултат за всеки европеец от страните отвън еврозоната - България, Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Хърватия и Швеция. Радващо е, че Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз съумя за няколко седмици да реализира единодушие сред всички страни за общ метод. От през днешния ден започваме работа по текста и в комисията по икономикчески и парични въпроси на Европарламента. Планираме да проведем необятни разисквания през есента, в това число и кръгли маси по тематиката в България, на която ще поканим всички заинтригувани страни да изкажат мненията си. “ Допълни Ева Майдел, която през идващите дни ще взе участие в договарянията за времева рамка за правене на позицията на Европарламента.

На 28 март 2018г. Европейската комисия внасе предложение за понижаване на таксите за презгранични заплащания в евро за целия Европейски Съюз. Според настоящите сега правила за предприятията и лицата, живеещи в страни от еврозоната, няма разлика дали ще правят преводи в личната си страна или в друга от еврозоната. Това, обаче, не е по този начин за жителите отвън Еврозоната, които са обект на такси от банките. Целта на предлагането е да могат и жителите от страните, които не са в евро клуба, да се възползват от тези преимущества и да извличат цялостна изгода от единния европейски пазар.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР