В много световни култури напуканото или счупено огледало означава, че

...
В много световни култури напуканото или счупено огледало означава, че
Коментари Харесай

Защо счупеното огледало се смята за нещастие

 счупено-огледало

В доста международни култури напуканото или счупено огледало значи, че в бъдеще човек го чака злощастие.

Кога тъкмо и по какви аргументи е зародило това поверие не е известно. Можем единствено да допускаме какво се е случило в зората на огледалната и стъкларска индустрия в Европа в средата на 13 век.

През Средновековието огледалата коствали голяма сума пари, тъй че даже заможният човек можел да си разреши да има единствено едно огледало, което употребявал цялостен живот.

Първите стъклени съдове се възприели от жителите като нещо изумително и невероятно. Тяхната лекост, трошливост и бистрота в дословен смисъл шашнали хората, които до тогава били виждали единствено глинени съдове.

Какво да кажем за огледалата, които показвали изумително ясно отражение на гледащия в него човек?

Не е изненадващо, че с сходно мистично-тържествено отношение към огледалата хората считали, че в персоналното огледало на човек живее отражението на неговата душа.

Разбитото огледало разрушава и душата на неговия собственик, от което се възползват злите сили, изпращайки всевъзможни проклятия към нещастника.

Причините, поради които хората „ поместили “ душата на човек в огледалото идва от античната митология.

Древните гърци, да вземем за пример, гледайки отражението си във водата, вярвали, че виждат личната си душа – отзвуците на това вярване може да се открие в известния древногръцки мит за Нарцис, който починал, откакто с дни се любувал на своето отражение върху повърхността на реката.

В днешно време, естествено, надали някой има вяра в свръхестествените свойства на огледалото, само че от поверието за нещастието от неговото строшаване са минали епохи и то до през днешния ден плаши хора от целия свят.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР