Очаква се днес президентът да назове датата на първото събиране

...
Очаква се днес президентът да назове датата на първото събиране
Коментари Харесай

Старт на новия политически сезон: Днес президентът обявява кога събира 50-ото НС

Очаква се през днешния ден президентът да назове датата на първото събиране на новия 50-и парламент, а ГЕРБ-СДС да поканят на диалози останалите парламентарно показани в 50-ото Народно заседание политически сили в опит за сформиране на постоянно държавно управление. 

В преговорния екип още веднъж влизат Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Предложението на първата политическа мощ е за експертен кабинет.

Условието - да е с техния мандат, като министър председателят, външният министър и министърът на защитата да са от ГЕРБ-СДС. Самият Борисов няма да бъде претендентът за министър-председател. Председателят на ГЕРБ уточни, че има концепция кого ще предложи за министър председател, само че съгласно него не е правилно и в интерес на договарянията останалите политически сили да схващат името му първо от медиите. Ще предложим разновидности, добави той.

Партията ще договаря паралелно за болшинство и държавно управление. Ако бъде реализирано съгласие по тематики, ще приказваме и с водачите на политическите сили разясни Борисов, който излъчи още веднъж същия преговорен екип без в състава му да влиза Мария Габриел.

Лидерът на ГЕРБ удостовери, че коалиция и кабинет единствено с Движение за права и свободи няма да вършат. Но означи, че съгласно него резултатите на Движението дават право на Делян Пеевски да приказва, че има искания за изпълнителната власт.

Ден преди конференцията на ГЕРБ ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски съобщи в своя позиция, че би трябвало да има постоянно държавно управление, което да стабилизира страната. Той прикани всички евроатлантически водачи у нас да стартират диалог за бъдещето на България и прикани ръководителя на най-голямата политическа мощ Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС да започват този развой.

От ПП-ДБ пък обявиха, че остават в съпротива. Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков в собствен пост във Facebook разгласи, че без значение какво държавно управление предложи Борисов, те няма да вземат участие.

От " Да, България ", част от обединението " Продължаваме промяната-Демократична България " също обявиха, че депутатите от групировката няма да вземат участие в съставянето на държавно управление и няма да го поддържат.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов удостовери твърдата позиция, че партията ще поддържа единствено държавно управление на своята политическа мощ. Според него има два вероятни сюжета - основаване на държавно управление, " което ще отсрочи неизбежния завършек на тези, които влизат в него, и вторият вид - избори октомври-ноември ".

Националният съвет на Българска социалистическа партия взе решение партията да остане в съпротива и да не поддръжка кабинет нито с първия, нито с втория мандат, т.е. - нито на ГЕРБ, нито на Движение за права и свободи, само че за третия социалистите не обявиха нищо в конкретика. 

Засега шестата парламентарна мощ - " ИТН ", резервира безмълвие и не разяснява дали ще одобри поканата на ГЕРБ-СДС за диалози за сформиране на кабинет.

От партия " Величие " оповестиха пред Българска телеграфна агенция, че ще вземат участие единствено в диалози сред водачи, а не с преговорни екипи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР