В много области у нас случаите са скочили с 50%

...
В много области у нас случаите са скочили с 50%
Коментари Харесай

България е на прага на грипна епидемия

В доста области у нас случаите са скочили с 50% за последните няколко дни

България на прага на грипна зараза. В доста области у нас случаите са скочили с 50% за последните няколко дни. Това демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания. А лекари регистрират най-тежко протичане при децата и хората над 65 години.

В страната ни са потвърдени единствено случаи на грип А - вариантът, който върлува е „ Камбоджа”. Основните признаци са бързо повишаване на температурата до 38-39 градуса, болки в гърлото, суха кашлица, изнемощялост, болки в мускулите. Лечебни заведения означават растеж на приети в болница деца до 14 години, настанени с вирусни пневмонии, съобщи.

Такава е обстановката в Дупница, където са заети съвсем всички места в детските отделения. Прогнозата на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, е че до дълга грипна вълна няма да се стигне, защото към този момент сме в края на март и времето се затопля.

С грипоподобни недоволства в кабинета на доктор Горанова влизат най-много деца.

„ Идват с хрема, кашлица, температура, болки в мускулите и ставите. Ако не смъкна температурата до третия ден и не стартира да почиства симптоматиката, по-късно към този момент се наслагва бактериалната зараза и би трябвало да се лекуват с антибиотици”, изясни доктор Елка Горанова.

Пневмонията при децата се развива за няколко дни, споделят медиците. И зачестяват случаите на постъпване в болница. Сред най-малките пациенти с пневмония е бебе на 40 дни. То е прието в болница в една от двете лечебни заведения в Дупница.

„ Капацитетът на леглата в едната е цялостен, в другата има още места. По-голяма заболеваемост е при деца до към 10-12 години. Майките могат да ви кажат на момента: „ започнаха в един какъв брой си часа, еди по кое време си ", т.е. особено е внезапното начало”, изясни Райна Сапаревска, РЗИ-Дупница.

И въпреки всичко - към този момент вариантът „ Камбоджа” минава с типичната грипна картина и мотив за паника няма, съобщи основният държавен здравен контрольор.

„ Има и случаи на по-тежко засягане на обособени лица, които евентуално се срещат за първи път с този вариант на вируса, нямат никакъв имунитет, тъй че при тях рискът от развиване на някаква пневмония е по-висок, само че като цяло се поддават на лечение”, съобщи Ангел Кунчев.

Само за 14 дни случаите на грип са скочили с една трета, регистрират от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„ В Благоевград обаче имаме 10-кратно покачване на случаите за последните 2 седмици – от 58 на 580 на 100 000. За цялата страна, в случай че се огледа предходната седмица по отношение на предходната, имаме покачване с към 30%. С 50% са Бургас, Варна, Добрич, Пазарджик, Плевен, Русе, също по този начин Шумен”, съобщи проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ.

Очакванията на здравните управляващи са, че грипната вълна няма да е интензивна.

„ Късничко е малко за грип. Дали той ще успее да се развие е пълноценна зараза, или просто ще премине с една по-висока заболяемост по места, следва да видим”, съобщи доцент Ангел Кунчев.

Ръст от 1% има и при инфектираните с COVID-19, демонстрират данните. Според специалисти обаче риск от нов пик на вълната няма.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР