В много градове на страната вчера бе отбелязана 120-годишнината от

...
В много градове на страната вчера бе отбелязана 120-годишнината от
Коментари Харесай

България се поклони пред Гоце Делчев

В доста градове на страната през вчерашния ден бе маркирана 120-годишнината от гибелта на Гоце Делчев - един от най-значимите български революционери, лидер и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети.
В катедралния храм " Св. св. Кирил и Методий " в град Гоце Делчев бе отслужена  заупокойна молитва във връзка годишнината. По-късно на централния площад в града се организира заря-проверка.
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изпрати до кмета на града Владимир Москов писмо, в което засвидетелства поклонението си пред живота и делото на Гоце Делчев. " Ние, българите, се гордеем с нашия воин Гоце Делчев, а жителите на община Гоце Делчев имат в допълнение съображение за горделивост, че вашият град и община са единствените в България, които носят неговото име ", се споделя в писмото на Нинова. В него тя показва признанието си към кмета и екипа му за неуморния труд и професионализъм, които влагат за развиването на общината. Според Нинова единствено с поредни и непрекъснати старания и дейности може да се продължи битката за отстояване на ползите на българските жители и през днешния ден. 
С минута безмълвие и обред по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев русенци също означиха 120-годишнината от гибелта на българския бунтовник.
На формалната гала участваха кметът на Русе Пенчо Милков, ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, зам.-областният шеф Детелина Ачева, представители на общински и държавни институции, политически обединения, патриотични организации, възпитаници от русенски образователни заведения и родолюбиви жители.
" Името на Гоце Делчев носят градове и села, квартали, учебни заведения. Духът му носи и това място, където алегорично се пресичат два булеварда " България " и " Гоце Делчев ", сподели в словото си кметът Пенчо Милков. Той се преклони пред паметта на един от най-значимите български революционери, който може да е ярък образец и в съвремието ни.
За присъстващите на събитието беше показана и възстановка на последните дни на Гоце Делчев, проведена от Национално сдружение " Традиция " с поддръжката на общината. В формалната гала присъединяване взеха и представители на русенския Младежки гвардейски отряд.
Шествие в памет на Гоце Делчев мина през Благоевград, а по-късно бяха положени венци и цветя на паметника на революционера.
Паметникът на свободата на връх Шипка работи през вчерашния ден със свободен вход за гости.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР