В Министерството на икономиката се стремим да насърчаваме развитието на

...
В Министерството на икономиката се стремим да насърчаваме развитието на
Коментари Харесай

Зам.-министър Манолев: Подкрепяме малките и средни предприятия с целеви бюджет от над 290 млн. лв.

В Министерството на стопанската система се стремим да насърчаваме развиването на дребните и междинни предприятия с целево финансиране и съответни начинания, като единствено по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ са заделени 293 млн. лева в тяхна поддръжка. Това сподели заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на Балканската конференция на дребните и междинни предприятия, която се състоя в София.

„ Бъдещето на дребните и междинни предприятия ще дефинира и бъдещето на българската и европейската стопанска система “, уточни икономическият заместник-министър. Броят им в България е над 316 хиляди, което съставлява 99,8% от общия брой на нефинансовите предприятия в страната. По данни на Национален статистически институт в тях работят близо 1,5 млн. души. Същият % е годен и на равнище Европейски съюз – 99.8% е делът им от всички предприятия в общността, стана ясно от неговото изявление.

Той подчертава на значимостта от повече взаимопомощ и партньорство сред дребните и междинни предприятия от разнообразни страни и поздрави уредниците, че се стремят да основат такива контакти на Балканите.

„ Нужна е рационализация и подготовка на дребните и междинни предприятия за „ Индустрия 4.0 “, като това се отнася както за Балканите, по този начин и за целия Европейски съюз “, добави Александър Манолев и цитира статистика, съгласно която единствено една от пет компании в Европейски Съюз е мощно цифровизирана. „ Ако до този миг това не бе определящо за редица браншове, в утрешния ден точно цифровите умения и способността за акомодация ще са основни за конкурентоспособността на дребните и междинни предприятия “, сподели още той.

В рамките на събитието зам.-министър Манолев получи и премия за Министерството на стопанската система като институция подкрепяща дребния и междинен бизнес.

Балканска конференция на МСП - София 2018, се организира под мото: " Успех = Иновации + Пазари + Финанси + Дигитализация " и бе проведена от Сдружение за подкрепяне на дребния и междинния бизнес - Обединени Бизнес Клубове (ОБК), с поддръжката на Изпълнителна организация за поощряване на дребни и междинни предприятия и Българска организация за вложения.

В събитието присъединяване взеха и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева, заместник-министърът на външните работи Тодор Стоянов, изпълнителният шеф на ИАНМСП Габриела Козарева, изпълнителният шеф на БАИ Стамен Янев и други
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР