В миналото Балканите често са били източник на конфликти и

...
В миналото Балканите често са били източник на конфликти и
Коментари Харесай

Бойко Борисов произнесе реч пред ООН

В предишното Балканите постоянно са били източник на спорове и даже през днешния ден някои от тях не са заглъхнали изцяло. Използвайки историческия късмет, който дава председателството на Съвета на Европейски Съюз, България инициира развой, който сложи Западните Балкани във фокуса на европейската политика. В Западните Балкани бе реализиран незабравим прогрес по въпроси, за чието разрешаване до момента бяха нужни десетилетия.

Това съобщи българският министър-председател Бойко Борисов в изявлението си по време на общия спор в границите на 73-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Тази година главната тематика на Общия политически спор на Организация на обединените нации е „ Глобално водачество и споделени отговорности за мирни, обективни и устойчиви общества “.

Българският министър-председател акцентира пред участниците в общия спор на Организация на обединените нации, че безапелационно удостоверение за напредъка на страните от Западните Балкани са подписаните наскоро основни контракти сред София и Скопие и сред Атина и Скопие. „ Буквално след два дни Република Македония ще би трябвало да направи съдбоносен избор за своето бъдеще – да утвърди постигнатия невиждан компромис със прилежаща Гърция, който ще разчисти пътя на страната към европейската и евроатлантическата ѝ интеграция. Моментът в действителност е исторически, като въпросът е „ в този момент или в никакъв случай “, уточни Бойко Борисов. По думите му всички са наясно, че това е единствено началото на един нов, насърчителен, само че нелек и некратък път. „ Залогът е доста висок. Не можем да оставим на политическата карта „ бели петна “ на страни със забавено развиване. Обстановката е прекомерно динамична и наситена с значими събития, които ще предопределят посоката на развиване на района за доста години напред, а с това в огромна степен и положението на Европейски Съюз “, безапелационен бе българският министър председател.

Бойко Борисов уточни, че оправянето с световните провокации през днешния ден не е по силите на обособените страни, а изисква споделена отговорност и партньорство. „ Глобалното водачество на първо място е висока отговорност. Без значение дали една страна е дребна или огромна – всяка може да има принос за одобряването на мира, равнопоставеността и устойчивостта на нашите общества “, посочи Борисов. Към присъстващите делегации от целия свят той насочи посланието, че гарантирането на мира и благоденствието в света може да стане освен с оръжия и борби, само че и с повече човечност.

„ Нашето схващане за световно водачество включва и икономическото овластяване на дамите, като съществена причина за реализиране на устойчиви общества и на фактическа равнопоставеност сред половете “, акцентира Бойко Борисов.

Премиерът Борисов разяснява и тематиката с продължаващия спор в Източна Украйна. „ За страдание, няма прогрес по осъществяването на Минските съглашения, което считаме, че е единственият метод за намиране на спокойно и стабилно решение на спора “, означи Бойко Борисов и насочи апел за удвояване на взаимните старания за реализиране на мир и непоклатимост в Украйна при ценене на суверенитета и териториалната целокупност на страната.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази мнение, че посредством възобновяването на Близкоизточния кротичък развой може да се доближи до дефинитивно съглашение, въз основата на правилото на две страни, съжителстващи в мир и сигурност.

„ Въпреки напъните на интернационалната общественост, военните дейности в Сирия не престават и водят до многочислени жертви измежду гражданското население, както и до хиляди нови бежанци. България поддържа напъните за попречване на ескалацията на въоръжения спор и поддържаме продължаването на политическия разговор и на вътрешно-сирийските договаряния “, сподели още министър-председателят.

В речта си пред участниците в Общото заседание на Организация на обединените нации, българският министър председател съобщи, че във връзка с Либия страната ни поддържа Плана за деяние на Организация на обединените нации и напъните на Мисията на Световната организация за поддръжка, чиято първостепенна задача е стабилизиране на страната и реализиране на национално помиряване в изискванията на политическа и институционална фрагментация. „ Подкрепяме договореностите, реализирани от четирите основни политически водачи за осъществяване на президентски и парламентарни избори “, добави още министър председателят.

Бойко Борисов съобщи, че миграцията е световен феномен и тъкмо по тази причина изисква световен отговор, като интернационалната общественост следва да насочи напъните си към главните аргументи за миграцията – политически, социално-икономически и естествени. „ В рамките на европредседателството България взе интензивно присъединяване в процеса за договаряне на Глобалния пакт за сигурна, постоянна и законна миграция. Приветстваме и завършилото координиране на текстовете на Глобалния пакт за бежанците “, добави той.

Премиерът разяснява в своето изявление и възходящия брой терористични актове по света. По думите му нерегламентираните миграционни потоци дават необятни благоприятни условия за навлизане в нашите страни и общества на някогашни бойци от войната в Сирия, Ирак, Афганистан и други, в това число на добре подготвени членове на терористични организации като ИДИЛ и Ал-Кайда. „ Приоритетна задача е предприемането на ограничения за предотвратяване на младежите от радикализиране и замесване в мрежите на терористични групи, както и неутрализирането на въздействието на лица и организации, проповядващи осъществяването на терористични актове “, посочи Борисов.

Българският министър-председател уточни, че на Срещата за битка със международния проблем с опиатите, проведена от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, всяка страна е поела корав ангажимент да се бори с този международен камшик. „ България неслучайно беше съ-домакин на Срещата, защото към този момент е поела отговорност и е потвърдила с каузи своята ангажираност с казуса. Моята страна може да служи за образец. Постигането на мир, сигурност и непоклатимост, както и на Целите за стабилно развиване, минават през съответни стъпки като тази “, акцентира министър председателят Борисов.

Своята тирада министър-председателят Борисов приключи с отпратка към подвига на българските жители, на Българската Православна Църква, на видни общественици и интелектуалци по времето на Втората международна война, когато те избавят съвсем 50 000 български евреи от депортация в лагерите на гибелта.

„ Историята за спасяването на българските евреи носи мощно обръщение - хуманността и смелостта могат да победят силата и безразсъдството и да спасят човешки живот. Българският образец би трябвало да бъде прочут, с цел да даде кураж на доста хора по света “, показа министър председателят. Той бе безапелационен, че не би трябвало да се позволява връщането на ксенофобията и антисемитизма, незачитането на правото на живот на всяко живо създание по породист, етнически или различен симптом. „ Знаем, че това е допустимо и към този момент се е случвало “, приключи Бойко Борисов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР