В месеца на Натура 2000 идва добрата новина – отдавна

...
В месеца на Натура 2000 идва добрата новина – отдавна
Коментари Харесай

Белоглавият лешояд се завърна като гнездящ вид в Природен парк „Сините камъни“

В месеца на Натура 2000 идва положителната вест – от дълго време изчезналият в небето над Сливен тип още веднъж гнезди по скалите над града! 
Зелени Балкани потвърдиха загнездването на типа като документираха двойка с излюпено малко. В непосредственост до сполучливата двойка има още една, която си е избрала гнездова ниша, само че или не се е развъждала тази година или суровите пролетни снегове са провалили гнезденето й. В друга част на парка има следени други 2 образувани двойки, харесали си скални площадки, само че към момента не са пристъпили към размножаване. Така общата бройка се прави оценка на 4 двойки, заели територията на парка все още.  
 Ученици на посетители на белоглавите лешояди във Врачанския Балкан Ученици на посетители на белоглавите лешояди във Врачанския Балкан
Ученици от клуб " Екология, предпазени територии, околна среда и здраве " към Средно учебно заведение " Отец Паисий " с началник инж. Георги Антоно...
Предвестник на загнездването беше записаната още предходната година обвързаност към територията на парка на група птици, които я посещаваха без значение от съществуването или отсъствието на храна на площадката за поддържане. В началото на тази година това държание беше доказано с установяването на 2 места за нощувки, приютяващи до 17 птици.  
Този резултат бе реализиран 10 години след началото на реинтродукцията на типа на територията на Природен парк „ Сините камъни “ ( " Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България ” LIFE08 NAT/BG/000278), което още един път потвърждава неимоверните човешки и финансови старания, които коства завръщането на изчезнали типове. Ето за какво, би трябвало да поставяме най-много старания за запазване на към момента неизчезналите.  
Предстои съвместо с оторизираните институциии и фенове на природата – туристи, алпинисти, въздушни спортове да бъдат набелязани ограничения за запазване на гнездовищата и нощувките на типа. 
Откриването точното местонахождение на гнездящата двойка стана допустимо с помощта на Ивайло Клисуров – шеф на СЦДЖ при Зелени Балкани и общително предоставеният за задачата дрон от план „ Живот за Поморийската лагуна LIFE19 NAT/BG/000804 “, за което откровено им благодарим.  
Благодарим на чиновниците на Зелени Балкани, които неуморно се трудиха всички тези години! Благодарим на стотиците доброволци и донори, в това число фермите и животновъдите от региона даряващи храна за поддържане на птиците, които неразделно ни подкрепяха, само че не посочваме поименно с цел да не пропуснем някого! 
 Министерство на околната среда и водите търси виновниците за заличаване на популация на белоглав лешояд Министерство на околната среда и водите търси виновниците за заличаване на популация на белоглав лешояд
Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова е изпратила писмо до сътрудника си от Министерство на вътрешните работи Пламен Узунов за бързо следствие...
Благодарим на Дирекцията на Природен парк „ Сините камъни “, които по всякакъв начин са подпомагали и взели участие във възобновяване на типа.
Благодарим на всички институции, които съгласно пълномощията са съдействали в осъществяването на нашите действия: БАБХ Сливен, ЮИДП по горите, Държавно горско стопанство Сливен, ЕР ЮГ EVN, Община Сливен, Областна администрация Сливен, Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора, ИАГв МЗХГ, Министерство на околната среда и водите.
Ако желаете и вие да допринесете за завръщането на тези редки птици с основна роля в екосистемите - можете да дарите средства на: 
BG 53 BPBI 8170 1603 3795 30, в лв.
BG 89 BPBI 8170 1605 3232 47, в евро 
 Две дребни пилета на белоглав лешояд са се излюпили в Пирин Две дребни пилета на белоглав лешояд са се излюпили в Пирин
Две дребни пилета на белоглав лешояд са се излюпили още веднъж 60 години след изгубването им в скалите на Кресненския пролом в Пирин, заяви...
Юробанк България АД (Пощенска банка), SWIFT: BPBIBGSF.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР