В месеца, когато се навършват 75 г. от създаването на

...
В месеца, когато се навършват 75 г. от създаването на
Коментари Харесай

Чудесен „Цар Лъв“ на Варненската опера напълни с публика зала 1 на НДК

В месеца, когато се навършват 75 година от основаването на Варненската опера, в седмицата, когато на варненска сцена бяха предпремиерните спектакли на операта „ Дама Пика “ от Чайковски – режисура на Вера Немирова, с които стартират юбилейните празнувания в морската ни столица, трупата гостува и на софийска сцена – в зала 1 на НДК, с мюзикъла „ Цар Лъв “ на Елтън Джон, Ханс Цимер и Тим Райс, режисура на Петко Бонев. Така празникът стартира и тук, по прелестен метод!

Представете си пространството пред входа на НДК цялостно с деца и родители, които са избрали да прекарат понеделник вечерта на мюзикъл. Забързани, разчувствани. И по-късно – зала 1, цялостна, в действителност цялостна, даже и след антракта, до края на спектакъла в 22 ч., цели три часа. Въпреки че най-чувствителните дребни дечица се изплашиха първоначално от страшните животни и мощния тон, останаха и се вълнуваха от музикалната приказка до края. Най-важна и най-истинска е тази детска оценка за спектакъла, за достижението на постановъчния екип и трупата. Все отново, ще прибавя и моята. Премиерата на тази продукция беше предишното лято, само че в този момент за първи път я гледах на столична сцена. И режисьорът Петко Бонев, и диригентът постановчик Страцимир Павлов към този момент са потвърдили високото си качество на работа и по тази причина имахме огромни упования към тях, които те още веднъж оправдаха. Въпреки че е доста мъчно да постигнеш положително звучене в зала 1 на НДК и озвучаването образува решаващо крайния резултат, Страцимир Павлов владееше звуковата тъкан. Подборът на актьорско-певческия състав или другояче казано кастът на Петко Бонев е отличен. Позволете ми да загатна първо Нала на Лилия Илиева, която най-силно ме впечатли с вокалните си качества, само че и мощните актьорско-певчески достижения на Христина Джурова в ролята на Рафики, Муфаса на Виктор Ибришимов, Скар на Димитър Ялнъзов, Симба на Борислав Веженов, завладяващите присъщи герои Пумба на Даниел Добрев, Тимон на Йоан Попов и Зазу на Георги Иванов, положителната изява на очарователните млади гении Максим Ялнъзов като детето Симба и Бриана Петрова като детето Нала. Всички солисти, хор и балет бяха сполучливо „ омесени “ в песента и танца в едно хомогенно въздействащо цяло. Поздравления за художничката на сценографията и костюмите Ася Стоименова и за авторката на хореографията Анна Пампулова! Добра оценка и за оркестрацията на Данко Йорданов, превода на текста на Лилия Бонева, 3Dmapping-а на Лора Руневска и elektrick me и театралните бойни пластики на Николай Дериволков.

Заслугата да сплоти всички креативен старания в сполучлив и хубав музикално-сценичен театър е на режисьора Петко Бонев. Чуйте в звуковия файл споделеното от него за работата с трупата на Варненската опера, както и за идния III Фестивал на камерната опера в София.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР