В Международния ден на книгата и авторското право Регионална библиотека

...
В Международния ден на книгата и авторското право Регионална библиотека
Коментари Харесай

Издадоха “Споменът през поколенията и времето” за 135-та годишнина на Регионалната библиотека

В Международния ден на книгата и авторското право Регионална библиотека “Пенчо Славейков” показа един сериозен труд “Споменът през поколенията и времето.Материали за историята на град Варна”. Издаването му се посвещава на 135-та годишнина от основаването на храма на книгата в града. Идеята за написването на този алманах датира още от далечната 1928 година, когато се провежда публицистичен комитет, в който влизат тогавашният кмет Иван Церов, ръководителят на Варненското археологическо сдружение Карел Шкорпил и архимандрит Инокентий.

 picture-817_320x240

Имената на личностите, включени н публицистичния комитет в издаваните брошури тогава, са станали част от топографията на града като названия на улици и слагат жалони за градската памет, сподели основният библиотекар Кристияна Димчева. Любопитен факт е, че отговорност на варненската библиотека още от тези времена е да събира всички документи, фотоси, текстове и най-дълго списваният “Варненски общински вестник” става неин анжгажимент.

Сборникът е с христоматиен темперамент, представляващ фототипно публикациите от вестника, разнообразни аспекти от историята на Варна, нейните персони през годините.След всички малко или доста познати имена се откроява Андреас Вретос, който е бил гръцки консул във Варна през 1854 година и написа история “Древна и днешна България”. Той първи разказва в нея Варна като морска столица на страната ни. Книгата е написана на френски език, издавана е няколко пъти в Париж, пази се у нас в Археологическия музей във Варна, само че в никакъв случай не е била превеждана на български език. Авторите на сборника показват, че е скъпо проучване с потребление на непознати до тогава извори за българската история.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР