В Международния ден на жената, за поредна година днес ще

...
В Международния ден на жената, за поредна година днес ще
Коментари Харесай

Шествия за правата на жените в София и в други български градове

В Международния ден на дамата, за поредна година през днешния ден ще се проведат шествия за правата на дамите в София и в други български градове. Тази година обаче главен фокус е опълчването на войната в Украйна, както и във всички други места по света, където сега се водят военни дейности. Изброяват се Йемен, Сирия, Палестина, Афганистан, Судан.Феминистки организации приканват всички да се солидаризират с елементарните хора, които понасят следствията от войните.

Отбелязването на този ден води началото си от 8 март 1857 година, когато в Ню Йорк се организират протестни манифестации на дами, работещи в текстилни заводи. Те упорстват за понижаване на работното време и възстановяване на изискванията им на труд.

По данни на КНСБ 165 години по-късно проблемите остават. Средната заплата на дамите в България е с 265 лв. по-ниска от тази на мъжете, а междинната пенсия - със 129 лв.. Данните бяха посочени от заместник-директора на Института за обществени и синдикални проучвания Виолета Иванова. Според данните дамите на управителни позиции в България са едвам 36,5 на 100, до момента в който делът им в помощния и административния личен състав е 74 %. Ето какво мислят за това хората, с които беседва репортерът Надежда Николова:

" Те са си равноправни на мъжете "

" Даже в доста случаи съгласно мен сме много над мъжете. Имаме много качества дамите. Според мен на всички места се вписваме ".

" Мисля, че България е въпреки всичко, която дава задоволително положителни благоприятни условия за развиване и за доказване и на дамите, освен на мъжете. Гледах едни статистически данни от 2020 година, разликата в заплащането за едни и същи условия на труда е към 12 %. Естествено, че би трябвало да се уеднаквят, дамите са прелестни, обичаме ви и това е ".

 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР