В манастира Св. Йоаким Осоговски до Крива паланка в Република

...
В манастира Св. Йоаким Осоговски до Крива паланка в Република
Коментари Харесай

Канонизация на Йоаким Кърчовски

В манастира " Св. Йоаким Осоговски " до Крива паланка в Република Северна Македония се прави канонизация на Йоаким Кърчовски и включването му в диптиха на светците по предложение на Кумановско-Осоговска епархия, оповестява македонският уебсайт " Религия.мк ". Церемонията е почнала нощес с възкресна вечерня и панихида, а през днешния ден ще бъде отслужена възкресна утринна работа и света божествена литургия и ще има оповестяване в диптиха на светиите. Присъстват архиереи на Македонската православна черква - Охридска архиепископия, оповестява уеб сайтът.

Йоаким Кърчовски, прочут още като Хаджи Яким, Даскал Яким или Яким Монах, e възрожденски просветник, преподавател, духовник, измежду първите българи, дали началото на печатането на книги. Живял е в края на 18-и и началото на 19-и век, употребявал е български език на основата на югозападния диалект.

Един от приносите му е отваряне на смесено учебно заведение, в годините, в които образованието за девойки е табу. Освен в селища в сегашната Северна Македония, той е обикалял, проповядвал и просвещавал сънародниците си в Кюстендилския и Самоковския регион.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР