В Мадагаскар десетки хиляди страдат от катастрофални нива на глад

...
В Мадагаскар десетки хиляди страдат от катастрофални нива на глад
Коментари Харесай

В Мадагаскар настъпи масов глад заради глобалното затопляне

В Мадагаскар десетки хиляди страдат от " пагубни " равнища на апетит и продоволствена неустановеност поради суша, траяла четири години, причинена от световното стопляне, съобщи BBC News, базирайки се на отчет на Организация на обединените нации. 

Изолирани аграрни общности в южната част на Мадагаскар са опустошени, а фамилиите прибягват до събиране на инсекти, с цел да оцелеят. Повече от 27 800 души са публично наранени от глада, а повече от 1,3 милиона други се смятат за изпаднали в рецесия и продоволствената неустановеност. В отдалечени села, където фамилиите нямат задоволително храна, с цел да оцелеят, някои изминават повече от 10 километра дневно в търсене. Майките не могат да кърмят децата си и са принудени да им дават вода, която е нечиста и в нищожни количества. 

Въпреки че сушата постоянно е била опасност за селскостопанската стопанска система на страната, учените споделят, че честотата и тежестта на сушата в Мадагаскар са се нараснали от изменението на климата. Високите температури, заради излъчванията на парникови газове, водят до повече изпарения, което води до изсъхване на растителността и засилени интервали без превалявания.

Ардуино Мангони, заместник-директор на Световната продоволствена стратегия в Мадагаскар, твърди, че това е единственият всеобщ апетит, породен от изменението на климата на Земята. Подобни рецесии, които сега се следят в Йемен, етиопския район Тигрей и Южен Судан, са провокирани от военни спорове, означи той. Мангони предизвести, че поради трендовете, изменението на климата може да предизвика още всеобщ апетит по света през идващите месеци и  години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР