В лятна нощ през 2018 г. 57-годишният Михаил Хачатурян вика

...
В лятна нощ през 2018 г. 57-годишният Михаил Хачатурян вика
Коментари Харесай

Те убиха баща си. Сега Русия се изправя в тяхна подкрепа

В лятна нощ през 2018 година 57-годишният Михаил Хачатурян вика една по една дъщерите си Крестина, Анджелина и Мария, тъй като взема решение, че всекидневната не е задоволително дорбе подредена. За наказване той ги пръска с пикантен спрей, а по-късно заспива в клатещия се стол, оповестява Webcafe.bg.

``
реклама

След това трите девойки изчакват малко и го атакуват с чук и нож. Михаил се бори няколко минути, само че в последна сметка е погубен.

Сега сестрите Хачатурян ще бъдат изправени пред правосъден развой, само че в това време хиляди се афишират в тяхна поддръжка.

Трите девойки са били обект на домашно принуждение и полов тормоз от страна на татко си и бранителите им са безапелационни, че сестрите са работили при самоотбрана. Над 230 хиляди души подписват петиция, която упорства Хачатурян да бъдат неотложно освободени и обвиняванията към тях да бъдат снети.

Според тези, които пазят сестрите, съветската система е неспособна да помогне на жертвите на домашно принуждение. Нещо повече, те са уверени, че управляващите напълно съзнателно се преструват, че казусът с побоите и половия тормоз у дома не съществува.

Много от подписалите петицията са дами, които са на мнение, че всяка то тях може да се окаже на мястото на Хачатурян и никой няма да й се притече на помощ. Случаят на трите сестри придобива необятна известност във време, в което ограниченията против домашното принуждение в Русия стават все по-малко и по-малко. През 2017 година страната декриминализира огромна част от деянията на домашно принуждение и от този момент жалбите за такова стават все по-малко.

Тази стъпка е част от доближаването на властта с Руската православна черква, а президентът Владимир Путин отстъпва от ден на ден под натиска на по-крайните и консервативно настроени духовници. Руската Комисия за фамилията, която е част от църквата, счита, че терминът " домашно принуждение " е неакуратен и е артикул на " радикалния феминизъм, който желае да трансформира мъжете в жертви ".

Сегашното законодателство гласи, че наказването за някого, който бие член на фамилията си, е парична санкция, стига действието да не се повтаря повече от един път годишно

За сметка на това сестрите Хачатурян, сега на 18, 19 и 20 години, ги грози оптималната присъда от 20 години отнемане от независимост. След като убиват татко си, те сами се обаждат на полицията и оповестяват за случилото се. Пред управляващите декларират, че са умъртвили Михаил при самоотбрана.

По-късно следствието открива, че това не е правилно, само че че девойките са били редовно измъчвани и насилвани от татко си. Майката не живеела с тях. Документите по делото демонстрират, че Михаил е имал необятен боеприпас от ножове, огнестрелни оръжия и няколко пушки, макар че е бил с потвърдено неврологично разстройство.

Съседи на Хачатурян неколкократно са подавали сигнали в полицията и тъй като са знаели за отношението на бащата към дъщерите си, и тъй като той ги е заплашвал със разпра. В годината преди да убият татко си сестрите са били на учебно заведение общо по-малко от два месеца, само че учебната администрация също не е реагирала по никакъв метод на протичащото се.

Адвокатът на сестрите - Алексей Паршин - споделя, че сега на убийството клиентките му са били под посттравматичен стрес.

По думите му след стореното те са обмисляли да избягат, само че са се уплашили от още по-строго наказване. Паршин има вяра, че сестрите не са отишли сами в полицията, тъй като са се страхували, че животът им ще стане още по-непоносим. Крестина да вземем за пример декларира пред юристите, че избира да е в пандиза, в сравнение с да живее с принудител като татко си.

Към момента трите сестри Хачатурян са пуснати под гаранция като им е неразрешено да поддържат връзка една с друга или със очевидци по делото против тях. Въпреки че прокуратурата отбелязва, че девойките са били жертва на домашно принуждение и са умъртвили татко си, с цел да защитят себе си, обвиняването упорства те да получат цялостната присъда.

За същото упорстват редица организации в Русия, отпред с " Мъжка страна " - националистическо придвижване с извънредно консервативни възгледи, което има вяра, че мъжете би трябвало да са преобладаващият пол в обществото. В битката против домашното принуждение те виждат привнесени от Запада хрумвания, които съгласно тях целят да унищожат обичайното съветско семейство.

Броят на руснаците в отбрана на Хачатурян обаче нараства още по-бързо и лавинообразно.

Альона Попова е деятел за правата на дамите и уредник на петицията в отбрана на сестрите. Тя счита, че в страната обстановка, при която девойки живеят с татко принудител, по никакъв начин не е необичайност.

По данни на съветската различна медия " МедиаЗона " за интервала от 2016 до 2018 година над 2500 дами са упрекнати в ликвидиране или непредумишлено ликвидиране на член от фамилията си в резултат на домашно принуждение. Според Human Right Watch в тази ситуация на Хачатурян изрично става въпрос за самоотбрана.

Протестиращите, които застават зад сестрите, са на мнение, че във всяка естествена страна девойките щяха да са в клиника за психотерапия или друга сходна институция, а не застрашени със затвор. Демонстранти се събират както в центъра на Москва, по този начин и пред съветските посолства в редица страни. Те държат плакати с надпис " Аз/ ние сме сестрите Хачатурян ".

Всичките те виждат едно общество, в което изборът на доста дами е или да умрат, или да се трансфорат в убийци на насилниците си.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР