В Лондон се провежда международна донорска конференция за възстановяване на

...
В Лондон се провежда международна донорска конференция за възстановяване на
Коментари Харесай

ЕС обещава да покрие 45% от разходите за възстановяване на Украйна, които Световната банка изчислява на $411 млрд.

В Лондон се организира интернационална донорска конференция за възобновяване на Украйна. Европейският съюз, показан от председателката на своята Комисия Урсула фон дер Лайен пое ангажимент да поеме съвсем половината от разноските за него, които по оценката на Световната банка ще се приближат до общо 400 милиарда евро.

Европейски Съюз ще финансира помощта за Украйна под формата на грантове, заеми и също - за сметка на замразените съветски активи, сподели Фон дер Лайен на конференцията. Така обединена Европа се надява да покрие 45 на 100 от всички потребности на Украйна от финансиране на възобновяване ѝ до 2027 година, сподели тя.

Вчера Комисията изиска от страните членки спомагателни 66 милиарда евро за актуализация на седемгодишния бюджет на Съюза, като уточни, че изключителните интернационалните условия като войната в Украйна, помощта за нея и превъзмогването на следствията ѝ за европейската икономика постановат изключителни разноски.

Украйна се надява да притегли до 40 милиарда $ финансиране за първата част от по този начин наречения " Зелен проект Маршал " за възобновяване на стопанската система си. Това е декларирал пред Ройтерс Ростислав Шурма, заместник-ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски, преди началото на днешната среща в Лондон.

Световната банка пресмята, че възобновяване на Украйна ще коства 411 милиарда $ (376 милиарда евро) - три пъти повече от брутния й вътрешен артикул. След нахлуването на Русия през февруари 2022 година задгранични съдружници са обезпечили 59 милиарда $ за финансови потребности на Украйна.

Съединени американски щати ще дават помощ от 1,3 милиарда $ (1,2 милиарда евро) за стопанската система на Украйна, разгласи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, представен от международните организации.

" Докато Русия продължава да унищожава, ще сме там, с цел да помогнем на Украйна да се възвърне: да възвърне тя живота на хората, да възвърне страната, да възвърне бъдещето си ", съобщи Блинкън на конференцията в Лондон, отдадена на възобновяване на Украйна.

Той акцентира, че задачата е да се даде на Украйна опция " да процъфтява като сигурна, самостоятелна страна, напълно интегрирана с Европа, обвързвана с пазарите по света ".

" Ще влагаме 520 милиона $, с цел да помогнем на Украйна да промени енергийната си система ", добави държавният секретар на Съединени американски щати.

657 милиона ще бъдат употребявани за модернизиране на граничните пунктове, пристанищата, жп линии и друга жизненоважна инфраструктура.

Около 100 милиона $ ще се употребяват за дигитализиране на украинските митници и други системи " за увеличение на скоростта и понижаване на корупцията, а 35 милиона - за помощ за украинските предприятия посредством финансиране и обезпечаване.

Новата помощ е в допълнение към над 20 милиарда $ икономическа помощ и помощ за развиването на Украйна, които Вашингтон към този момент е дал, акцентира Блинкън. Той обаче означи, че " единствено частният бранш може да активизира нужното равнище на вложения, с цел да отговори на големите потребности на страната ".

Водещият американски посланик също по този начин акцентира, че Русия ще би трябвало да заплати за вредите, породени от нейната експанзия в Украйна.

" Русия е виновна за разрушаването на Украйна. И Русия ще би трябвало в последна сметка да понесе цената за възобновяване на Украйна ", съобщи Блинкън.

Британският министър председател Риши Сунак разгласи нова застрахователна рамка по риска " война ", която би трябвало да помогне на фирмите да влагат в Украйна, съобщи Ройтерс. 

" Това е голяма стъпка към подкрепяне на застрахователите да поддържат вложения в Украйна, като се в профил една от най-големите бариери и се обезпечи на вложителите увереността, от която се нуждаят, с цел да работят ", сподели министър председателят при започване на втората конференция за възобновяване на Украйна, която стартира през днешния ден в Лондон.

Украинският министър председател Володимир Зеленски съобщи, че е належащо да се премине " от съглашение към действителни планове " за възобновяване на страната. 

На конференцията участва украинска делегация, която " ще показа съответни неща и ние предлагаме да ги създадем дружно по време на моята обиколка ", сподели президентът, който се включи в конференцията посредством видеовръзка.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР