В Латвия ще бъдат избити 15 600 чумави прасетаЛатвийското правителство

...
В Латвия ще бъдат избити 15 600 чумави прасетаЛатвийското правителство
Коментари Харесай

В Латвия ще бъдат избити 15 600 чумави прасета
Латвийското пр

В Латвия ще бъдат избити 15 600 чумави свине
Латвийското държавно управление в петък гласоподава за финансиране на унищожаването на трупове на прасета, откакто производител на свинско месо реши да унищожи целия си добитък, заразил се с африканска чума по свинете.

Кабинетът на балтийската страна съобщи, че ще способства с 367 000 евро за унищожаването на телата на 15 570 прасета, които ще бъдат убити.

Производителят на свинското месо Срувас Унгури, чиято плантация е покрай западния град Салдус, ще получи отплата от един милион евро, от които 75% ще дойдат от фондовете на Европейски Съюз.

"Избиването на прасета би трябвало да отнеме девет дни", сподели Марис Балодис, началник на държавната хранителна и ветеринарна работа.

"Те ще бъдат убити хуманно посредством обгазяване, а по-късно ще бъдат изгаряни при високи температури", сподели той пред радио в петък.

Африканската чума по свинете (АЧС) не е нездравословна за хората, а предизвиква хеморагична тресчица при домашни прасета и дивата свиня, която съвсем постоянно приключва със гибел в границите на няколко дни.

Няма антидот или ваксина и единственият прочут способ за попречване разпространяването на заболяването е всеобщото изтребване на инфектирания добитък./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР