В края на този месец приключва проектът Патронажна грижа за

...
В края на този месец приключва проектът Патронажна грижа за
Коментари Харесай

1250 пловдивчани са се възползвали от патронажна грижа

В края на този месец завършва планът „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания Компонент 3 “. Той бе извоюван от Община Пловдив предходната година, а цената му е малко над 1 млн. и  610 хиляди лв.. От обществените услуги са се възползвали 1250 души.

Около 150 души са се грижили за нуждаещите се като са им пазарували,  купували са им медикаменти, подавали са документи и заявки към съответни институции.

Проектът за патронажна грижа започва на 16 март 2020 година, а действителните действия са стартирали на 15 май. През този интервал са се провеждали състезанията и подборите на фрагментите, които да се грижат за нуждаещите се.

При предходния Компонент 2  на стойност 1 млн. и 251 хиляди лв. малко над 560 самотно живеещи пловдивчани, възрастни и трудноподвижни са се възползвали при назначени 60 души. Обслужващите към момента извършват служебни отговорности като са назначени в услугата „ Патронажна грижа + “.

„ След като планът по Компонент 3 завърши в края на месец март всички, които са работили посредством районните координатори в шестте региона на Пловдив са известени, че могат да подадат документи за новата обществена услуга „ Асистентска поддръжка “. Тя е ориентирана към такива лица, които са отвън обсега на Закона за персоналната помощ. Всички лица с ТЕЛК 70 и над 70% са с непозната помощ и всички деца с ТЕЛК 50 и над 50% са с непозната помощ и имат право на персонален помощник “, напомни  заместник-кметът „ Спорт и юношески действия “ към Община Пловдив Георги Титюков.

Към този миг е обезпечен финансов запас за 826 индивида. Те ще получават минимална работна заплата, а в случай че асистентът има стаж, ще бъде начисляван и клас прослужено време.

За да се кандидатства по новата обществена услуга всеки жител би трябвало да посети Дирекция „ Социално подкрепяне “ на бул. “ Руски “13  и да подаде документи, с цел да им бъде направена обществена оценка. След като им бъде издадено направление от обществените чиновници, кандидатстващите би трябвало да посетят Дирекция „ Социална политика “ на ул. Петко Д.Петков “ 6. Там е належащо да подадат заявление, с цел да им бъде назначен помощник.

Към момента са назначени над 1400 асистенти, които получават възнагражденията си посредством Агенцията за обществено подкрепяне и Националния застрахователен институт. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР