В края на следващата година в югозападната японска префектура Кумамото

...
В края на следващата година в югозападната японска префектура Кумамото
Коментари Харесай

TSMC може да изгради трета фабрика в Япония за производство на 3 nm чипове

В края на идната година в югозападната японска префектура Кумамото би трябвало да стартира работа взаимно дружество на TSMC, Sony и Denso, което ще създава 28 nm и 12 nm чипове за последните две компании. В момента TSMC обмисля построяването на второ японско дружество, само че слуховете го свързват с проектите за създаване на трето, в което компанията би могла да създава 3 nm чипове.

Представителите на TSMC, с които Bloomberg се свърза за уточнения към този момент единствено потвърдиха, че компанията обмисля построяването на второ оборудване в Япония до първото. Окончателното решение към момента не е взето. Неофициални източници настояват, че второто оборудване на TSMC в Япония би могло да се концентрира върху 6 и 5 nm чипове и да стартира работа през 2025 година.

Говори се, че TSMC към този момент разисква със своите реализатори построяването на трето оборудване в същия регион на Япония, където са и първите две. Не се прецизират периодите за създаване на такова оборудване, само че то би могло да се занимава с производството на най-усъвършенстваните 3 nm чипове, които в границите на екосистемата на TSMC към този момент се създават единствено в Тайван. Японският консорциум Rapidus възнамерява да пусне всеобщо произвеждане на 2 nm чипове до 2027 година, само че за една много млада компания, учредена едвам предходната година сходен график наподобява много упорит. В това отношение планът на TSMC има по-големи шансове за реализация, макар че построяването на оборудване за произвеждане на 3 nm чипове би изисквало вложителите да похарчат най-малко 20 милиарда $ по настоящите цени.

Досега японските управляващи са изразили подготвеност да субсидират до половината от всички разноски, направени от TSMC и нейните сътрудници за създаване на локални фабрики, само че дали управляващите ще могат да дават съответни дотации за третия цех на компанията в изискванията на влошаваща се макроикономическа среда, следва да разберем. Теоретично, както изясняват източниците, TSMC може да построи и четвърти цех в префектура Кумамото, макар че той ще би трябвало да бъде ситуиран на север от трите към този момент планувани или премисляни за създаване. Според анализатори от SMBC Nikko Securities, развиването на индустриалния клъстер на TSMC в тази част на остров Кюшу ще увеличи Брутният вътрешен продукт на територията до 496 милиарда $ до 2035 година, което е съвсем 10 пъти повече от настоящето му равнище.

След TSMC към този район ще се насочат снабдители на материали и съоръжение, а като се има поради, че някои от тях от дълго време работят в Япония, сходно разширение на производството на TSMC ще има единствено позитивни последствия за националната стопанска система, като се изключи високите потребности от финансови вложения, които теоретично могат да усилят външния дълг на страната.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР