В края на септември 2009 г. 57-годишната бизнес дама Виолета

...
В края на септември 2009 г. 57-годишната бизнес дама Виолета
Коментари Харесай

Трагедията на Балабанови: Глезено синче поръча убийството на...

В края на септември 2009 година 57-годишната бизнес дама Виолета Балабанова претърпява най-големия си призрачен сън. Тя е нападната в кооперацията на ул. „ Св. Климент “, където живее. Крадецът отмъкнал чантата й и я наръгал с нож неведнъж. Балабанова е откарана в болница, само че няколко дни по-късно издъхва от раните си. Полицията стартира да търси килъра. Докато го откри обаче, ще минат цели 10 години.

Възходът на семейство Балабанови стартира при започване на 90-те години, когато Георги Балабанов получава опция да осъществя предприемаческия си дух. Още преди 10 ноември той е бодил в очите на управляващите. Георги е безгрижник, а държавната работа въобще не го влече. Възползвайки се от прословутото разпореждане номер 56 в средата на 80-те години, той отваря лична печатница.

Междувременно към този момент е сменил брачната половинка си и се е оженил за 20-години по-младата от него Виолета. Младата жена идва от Горна Оряховица да учи в Пловдивския университет, само че инцидентно попада в компанията на Балабанов.

Очарована от ексцентричното му за това време държание, тя зарязва науките и се дами за Малкото украшение, както е прочут Георги по това време. Брат му е Голямото украшение. В основата на тези прякори евентуално е търговията със злато и бижута, която двамата въртят под носа на милицията.



През 80-те Георги съумява да се снабди законно и с валута, защото има позволение да купува долари от банката. Щатската валута му е нужна, с цел да може да се доставя с мастила за печатницата си. По това време обаче мастилата се внасят единствено от чужбина.

Започват да търгуват с горива и зърно, приватизират Оризарната фабрика до гара Филипово. Полека уголемяват запознанствата си, отварят нови офиси на компаниите си. През 1993 година фамилията се снабдява и със лично жилище. Дотогава Балабанови разделят един апартамент на Жилфонд дружно с още едно семейство.

След като купуват големия апартамент на ул. „ Свети Климент " 24, те го трансформират във фамилно жилище. После се снабдяват с още два жилището - на същата улица и на „ Софроний Врачански ". Бизнесът лишава много от времето им, а в това време синът им Георги към този момент е младеж. Младежът е изпратен да учи в Швейцария, само че бързо се отхвърля. Следва лицей в Солун, само че и там образованието му завършва скоро.

Младежът има проблеми с опиатите и родителите му няколко пъти го изпращат на лекуване. Другата му пристрастеност са колите. Комбинацията сред спортните коли и дрогата обаче е пагубна - той трансформира един ягуар в купчина ламарини, а след това следват и други произшествия. При единия една жена е тежко ранена.

Семейството заплаща лекуването й. През 2003 година, след няколко несполучливи покупко-продажби, Балабанов-старши закрива по-голямата част от компаниите си и освобождава личния състав. Семейството се устоя с наемите от халетата на Оризарната и ходатайство. Съпрузите държат сина си настрани от бизнеса, рядко му дават пари кеш.

През 2002 година Балабанов-младши се дами са приятелката си Цветелина и няколко месеца по-късно се ражда и първото им дете. Запазват традицията и го кръщават Георги. Съпругата му има личен бизнес - половината от фризьорски салон.

През 2006 година Георги умира от инфаркт. Вдовицата продължава да ръководи останките от бизнеса. До съдбовния 30 септември. Дълго време нейният наследник желае да наследи цялото имане и се чуди по какъв начин да се отърве от нея. В последна сметка поръчва покушението.

На 30 септември Виолета Балабанова и синът й Георги вечерят в ресторант „ Романтик ". Около 20 часа двамата си потеглят. Георги я оставя пред къщата и изчезва с беемвето си. Виолета влиза във входа, а там към този момент я чака килърът, съгласно прокуратурата - Здравко Дечкин, прочут на Георги. Дърпа чантата й, намушква я пет пъти - три пъти в корема, а останалите в региона на предмишницата.

Виолета излиза на улицата и стартира да вика за помощ. Минувачи се обаждат в полицията и на Бърза помощ. Линейката и служителите на реда търсят много време адреса. Според очевидци дежурният екип идва след повече от половин час.

Жената лежи на тротоара в локва от личната си кръв и стене. „ Червата <210> бяха излезли извън, а тя ги прикрепяше с ръката си. Питаше къде е Жоро ", споделя тогава очевидка. Съседи звънят на сина й, той идва след двайсетина минути.

Очевидци настояват, че съвсем е изгубил схващане, като видял майка си. „ Само Жоро да не ме кара до болничното заведение ", подрежда Виолета, защото бързото каране на сина не й понася. Междувременно идва колата за спешна помощ и я откарва в болничното заведение.

Ударите са нанесени с професионална акуратност - когато ляга на хирургичната маса, дамата към този момент е с перитонит. Все отново лекарите от УМБАЛ „ Свети Георги " съумяват да я върнат от оня свят. Но не за дълго. Докато е в болничното заведение, Виолета няколко пъти желае от сина си да й върне ключа от жилището.

Той обаче не го прави. По нейно гледище полицията запечатва жилището й. На 8 октомври Виолета издъхва в болничното заведение, откакто двата бъбрека отхвърлят да действат. По случая е формирано следствено дело против незнаен причинител.

Описанието, което тя дава на килъра, е: висок, наедрял мъж с тип на мутра. В чантата, която нападателят отнася, има към 200 лв. и документи за благосъстоятелност на част от парцелите. През последната година тя непрестанно ги е носила със себе си. Полицията попада в задънена улица.

Работи по разнообразни версии, само че до причинител не се стига. Разследващите не съумяват да уличат сина Георги Балабанов като гарант. Той отхвърля да се яви на детектор на лъжата. При липса на доказателства за съпричастността му делото за убийството на Балабанова било замразено.

Две години по-късно синът направил опит да се самоубие с хапчета, само че го избавили. През 2012 година умрял при злополука в курорта „ Св. Влас “. Там с мощния си мотор “Сузуки” се блъснал с 200 км/ч в паркиран автомобил. Тогава в полицията се усъмнили, че лидерът съзнателно е търсел съдбовния край.

10 години по-късно казусът е изваден от фризера. През 2019 година против Дечкин, по това време притежател на билярд клуб, била формирана кореспонденция за наемане на малолетен на работа без контракт. Снети са му отпечатъци и са вкарани в базата данни на престъпно проявени.



Изненадата на полицията била голяма, когато те съвпаднали с дактилоскопските следи от вратата на кооперацията на Балабанова, открити в деня на покушението й - 30 септември 2009 година След този пробив в следствието Дечкин е арестуван.

Според събраните доказателства синът на милионерката му заречен 17 хиляди лева или БМВ Х5, в случай че извърши покушението, само че в последна сметка не му дал нищо. “Не се признавам за отговорен. В съда съм заради голямо недоразумение”, сподели пред магистратите Дечкин.

Присъдата не е дефинитивна: 16 години затвор за Дечкин

При първичните разпити в полицията задържаният разказал, че Балабанов е изискал от него и общия им другар да сплашат една жена. Обяснил им, че е здравна сестра и има виновност за увреждане на здравето на майка му.

Здравко трябвало да отмъкне чантата й, а другият да го чака в кола наоколо и да избягат. Дечкин декларирал, че милионерският наследник му дал нож, с цел да разреже с него презрамките на чантата.

Уверил го, че бравата на вратата ще бъде авансово повредена, с цел да я причака във входа. Балабанова обаче оказала гневна опозиция.

Впоследствие на формираното досъдебно произвеждане той отказал да дава пояснения, а показанията пред полицията нямат мощ в съда. В последна сметка, магистратите взеха решение Дечкин да лежи 16 години в пандиза за ликвидиране. Той обаче апелира наказването си пред Апелативния съд в Пловдив, като присъдата към момента не е дефинитивна.

Свързани вести Изненада! Пуснаха упрекнат в убийството на милионерка от Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР