В края на седмицата, по Великден, започва туристическият сезон по

...
В края на седмицата, по Великден, започва туристическият сезон по
Коментари Харесай

Украинските бежанци и перспективите пред летния туристически сезон

В края на седмицата, по Великден, стартира туристическият сезон по българското Черноморие. Нестихващият поток от украински бежанци обаче безспорно ще се отрази на почивките на туристите там. По информация, предоставена за " Радио България " от Министерството на туризма, към този миг в областите Варна, Бургас и Добрич в 589 обекта са настанени 39 598 бежанци , а на територията на цялата страна те са над 43 хиляди.

В събота, 16 април, вицепремиерът Калина Константинова и началникът на спешния щаб Валери Рачев оповестиха, че държавната стратегия за филантропична помощ , която дава опция украинските бежанци да нощуват и да се хранят гратис в хотелите, завършва на 31 май .

" След тази дата Министерският съвет ще разиска с всички заинтригувани институции вероятните разновидности, свързани с пребиваването на украинските бежанци на територията на България, според от обстановката – успокоява Елеонора Младенова, специалист в Министерството на туризма. – Сформирана е Оперативна координационна група сред държавните институции за евакуацията и настаняването на бежанците от Украйна. До приключване на трите месеца от настаняването им в хотелите ще се вземе решение , с цел да се организира естествен летен сезон, изключително по Черноморието. Разработват се и проекти за краткотрайни приемни центрове за настаняване, търсят се разновидности бягащите от Украйна да бъдат преместени във ведомствени бази или в зимни курорти за началото на летния сезон. "



България е поела ангажимент за оказване на помощ и разновидността бежанците да бъдат настанявани в български хотели бе единственият допустим и най-бърз за реакция. При все това  Великденската отмора в хотелите, приели украинските бежанци, е осуетена .

" При нас има над 170 украинци, от които 75 са деца – споделя Сослан Кокаев, шеф на хотел в Балчик – първия в страната, отворил вратите си за бягащите от войната. – Имахме доста предварителни резервации за Великден и се наложи да местим туристите в други хотели . От доста години работим с огромен скандинавски туроператор. Последните две години поради пандемията нямаше чартъри, само че в този момент са възобновени и целият хотел е запазен от края на май. Не знам какво ще стане с настанените при нас бежанци, само че вършим всичко допустимо те да се усещат добре тук. В очите на тези хора България се показа добре. "



За Сослан Кокаев изходът е финансирането да продължи и след края на май. Доколко обаче средствата, планувани от страната за всеки настанен емигрант, ще покрият направените разноски ?

" В момента всички хотели работят на загуба. Има хотели, които са отворили от 1 март, а това са 45 дни изхранване на хората, сметки. Само токът ми е над 50 000 евро. Ако излезе втора сметка за ток и хотелиерите не са получили нищо, 90% ще банкрутират – безапелационен е Христо Стилиянов, притежател на. – Дори след заплащането ще останем на минимална загуба. Имаме резервации, само че няма по какъв начин да изгоним бежанците. Дай боже всичко да е наред! "




Туристите, избрали за отмора българското Черноморие, могат да разчитат на хотелите, в които няма настанени бежанци . Министерството на туризма чака туристи от България, Румъния, Полша, Германия, Чехия, Словакия, Унгария, Израел и Белгия.

" Налице са известни предпоставки да стартира възобновяване и на туристопотока от Англия, която е основен пазар за България – акцентира специалистът Елеонора Младенова. – Насърчаването на вътрешния туризъм остава главен приоритет, а за идния летен сезон са планувани и голям брой интернационалните акции. В момента създаваме разнообразни разновидности и имаме вяра, че ще бъде открито най-хубавото решение . "



Снимки: faragency.bg, heliosbalchik.com, БНР – Варна
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР