В края на първия изцяло есенен месец издателство Колибри“ поднася

...
В края на първия изцяло есенен месец издателство Колибри“ поднася
Коментари Харесай

10 нови заглавия на „Колибри“, които трябва да присъстват в библиотеката ви

В края на първия напълно есенен месец издателство „ Колибри “ сервира на почитателите на качествената литература редица любопитни заглавия, подбрани са всеки усет.

В идващите редове сме ви подготвили скъп лист с разнородни книги, които са обезпечено наслаждение за студените месеци.

Потопете се в историите, разказани в тях. Запознайте се с героите и се отдайте на удоволствието от четенето. Сигурен и стойностен метод да се откъснете от света към нас. Ето 10 нови заглавия на издателство „ Колибри “, които би трябвало да участват в библиотеката ви.


1. „ Хотел Ирис “
Йоко Огава

 10 нови заглавия на

Бурна среднощна сцена в крайбрежен хотел сред продажница и мъж, трансферирал междинната възраст… Седемнайсетгодишното момиче  на рецепцията е запленено от повелителната интонация на мъжа и потегля по дирите му, с цел да се озове в уединена къща на дребен остров и да бъде увлечено във ураган от блян и призрачен сън.

По японски изискано, отлично владеейки силата и смисъла на думите и жестовете, играта на светлината и сянката в човешката душа, Його Огава рисува едно стряскащо, менливо лице на любовта – ту богатство усмихнато, ту грозно разкривено, разпадащо се и чудовищно. Нежни слова се редуват със загадъчни пристъпи на яд и прояви на тъмни пристрастености от непрогледни дълбини.

„ Хотел „ Ирис “ е разказ за обич, предпочитание, мъчителна фамилиарност и смъртна гняв, за завладяващо послушание и безволево смирение, за оскърбление и себеунижение. И някъде там, на ловко уравновесената граница сред светлина и сянка покълва любовната приятност.

2. „ Неспокойните “
Лив Улман

Виждаш. Спомняш си. Разбираш. С тези думи Лин Улман открехва вратата на читателите към своето минало и към живота на фамозните си родители. Тя стартира да интервюира татко си за да напише книга за остаряването и записва диалозите им на диктофон.

Години след гибелта на бащата брачният партньор на Лин открива от дълго време забравените записи в един кашон на тавана.

Тогава Улман се връща към спомените си за своето отминало детство, за живота си като младеж в Съединени американски щати и за последните дни на татко си.

„ Неспокойните “ е разказ за едно дете, което няма самообладание да порасне, и за двама родители, които избират да останат деца.  За спомените, за забравените моменти и за всичко това, от което е изтъкан един живот.

3. „ Природните закони в развиването на детето “
Селин Алварес

„ Природните закони в развиването на детето “ е основополагаща книга, която ни предлага различен метод да забележим детето и образованието му у дома и в учебно заведение.

Селин Алварес изяснява по кристално явен метод огромните научни правила, които подплатяват образованието и разгръщането на човешките качества.

Тя споделя своя опит, среща ни с дейностите, които могат да оказват помощ на детето да развие своя капацитет, както и мястото на възрастните в този развой.

Селин Алварес потвърждава, че революцията в образованието е допустима!

Тя, някогашна учителка, лингвист по обучение, придобива огромна известност във Франция и Европа през 2016 година, когато издава книгата си „ Естествените закони на детството “. Алварес организира опит в една детска градина във френския град Женвилие. Работата ѝ съставлява композиция сред методите на Мария Монтесори и когнитивните науки.

Водена от концепцията си, че детството има свои естествени закони, които би трябвало да се почитат, тя въодушевено работи в тази тенденция и получава изключителни резултати.

В края на втората година всички деца от най-голямата група и 90% от междинната знаят да четат и демонстрират отлични познания по аритметика, като апропо, което не е по никакъв начин второстепенно, развиват и скъпи морални и обществени качества.


4. „ Един живот за киното “
Жан-Жак Ано

Великите творби на изкуството постоянно са подбудени от велики фантазии. Едва 9-годишен, Жан-Жак Ано декларира на майка си, че ще бъде кинорежисьор или нищо друго. Целта от дълго време е реализирана и някои от филмите на това уверено дете като Името на розата, Мечката, Любовникът, Седем години в Тибет, Братята тигри, са обичани на милиони фенове по целия свят. Животът в киното е разказан от първо лице в тази изумителна книга.

Ненадминат техничар, който постоянно е в крайник с новите технологии, Жан-Жак Ано стартира кариерата си в рекламата, където бързо се трансформира в звезда, впечатлила даже жив класик като Франсоа Трюфо. Когато стига до огромното кино, победи още с дебюта си – през 1976 година Победа с ария на уста му носи „ Оскар ” за най-хубав чуждоезичен филм.

След това съвсем всички планове на този неотклонен странник ще го отведат в четирите краища на света – до Кот д’Ивоар, Канада, Аржентина, Испания, Кения, Италия, Шотландия, Виетнам, Тунис… Темите на филмите му са разнообразни, само че посланията им са универсални. Резултатът: Ано несъмнено е най-световният от френските режисьори.

Жан-Жак Ано е и незабравим режисьор на артисти, уловил гения на някои от най-великите – от Патрик Дьовер до Шон Конъри, от Брад Пит до Рейчъл Вайс.

5. „ Пилат “
Магда Сабо

Книгата „ Пилат “, излязла през 1963 година, не черпи от персоналните прекарвания на Магда Сабо, не е и на историческа тема. Централна роля в повествованието играе умната и съвременна, разведена лекарка Иза Сьоч, която кара овдовялата си майка да се реалокира при нея в Будапеща.

70-годишната бабичка е прекарала забележителна част от живота си в провинцията и сърцето ѝ не бие с ритъма на столицата. Откъсната от патриархалния свят и от нормалните си действия, ще се оправи ли тя със самотата? Или ще се вкопчи в загатна за наскоро умрелия си брачен партньор и сантименталните възгледи ще надделеят над рационалния комфорт?

Това е територия, на която Магда Сабо е допустимо най-хубава: да наблюдава лутането на душата из лабиринтите, в които живеем, като следва нишката на най-спасителното възприятие – любовта.

„ Пилат “ е историята на една майка, която желае да смъкна от раменете на щерка си непоносимия товар, който съставлява тя за нея. И за една щерка, която желае да носи майка си по този начин, както е била носена от нея, само че не знае по какъв начин да го направи. Всеки четец ще се разпознае – в най-малко едната от двете.

6. „ Моята булчинска рокля “
Жанина Драгостинова

Ти си на 16 и първата ти обич преди малко е завършила трагично. Ти си на 27 и се радваш на постоянен партньор/ка, само че не бързаш да вдигаш женитба. Ти си на 32 и имаш добра специалност с високи приходи, смяташ, че бракът е отживялост, само че не пропускаш сватбите на приятелките си.

Ти си на 37 и си една от приятелките, която през днешния ден ще се дами. Ти си на 40 и си уверена, че си изтървала всички влакове.

Ти си на 43 и имаш два брака зад тила си, в този момент копнееш единствено за успокоение. Ти си на 57 и подготвяш сватбата на щерка си.

Ти си на 64 и от време на време отиваш до дрешника, с цел да зърнеш булчинската си рокля, която да те поведе назад към младостта.

Ти си на 78 и си решила да разкажеш на внуците по какъв начин си срещнала с дядо им. Тази книга е за теб.

7. „ История с призраци “
Лаура Фройденталер

 10 нови заглавия на

От двайсет години Ан – преподавателка по пиано, живее с Томас. Двамата имат общи мемоари и знаят по какъв начин да поясняват дребните знаци, които всеки оставя за другия. Но връзките им навлизат в осъзната рецесия на възприятията и ненадейно в живота на Ан се отваря чудовищна празнота. Попадайки в лабиринта на ревността, съзнанието ѝ се изпълва с призраци и тя все по-трудно съумява да отдели въображаемото от действителността.

Една история, наподобяваща музикална партитура, която води все по-дълбоко в света на огледалните облици и подправените дъна, където се изгубват и границите на идентичността. 

История с призраци “ е книга за засилващото се отчуждение, което доста от нас в една или друга степен към този момент са претърпели. Написана със жанр и език, които те карат да я погълнеш на един мирис . “
Ди Цайт

Фройденталер просто е една изключителна разказвачка… Отвъд съответната история романът е и разбор на метода, по който действа паметта.
Ди Фурхе


8. „ Рафаело “
Франческо Фиорети

 10 нови заглавия на

Рим, началото на XVI век. Рафаело основава шедьовъра „ Преображение “, покрива с алегорични стенописи вила „ Фарнезина “ и папските палати във Ватикана, рисува своята обичана Маргерита и разказва античните римски монументи, с цел да ги опази от незаконни похищения. Внезапно обаче, на един Разпети петък, отровено вино поставя завършек на живота и на креативния му успех. А сатирикът Пиетро Аретино потегля по следите на злосторството, с цел да разкрие кой от затаилите злоба към маестрото стои зад загадъчната гибел.

Около тази престъпна нишка създателят разпростира внушително, ренесансово платно на епохата, разнобагрено и многолико, изтъкано от всевъзможни вражди, съперничества и интриги, политически и религиозни битки, разкол, християнска добродетелност и езическа разкрепостеност, еротика, разпътство и сласт. Населяват го рояк персонажи – художници, архитекти и поети, могъщи благороднически семейства и люде със непретенциозно родословие, кардинали, папи, придворни и банкери, изтънчени лъстиви куртизанки.

Пет епохи след кончината на божествения Рафаело, ловко съчетавайки животописа с портрет на епохата, Франческо Фиорети сервира своя литературна версия за една „ изгубена истина “.

9. „ България за напреднали “
Светлозар Желев

 10 нови заглавия на

„ Човек не би могъл да възпроизведе България или някое парченце от нея за казино в Лас Вегас. Тя е прекомерно комплицирана, прекомерно самородна. Не би било задоволително да изкопира позлатените куполи на параклисите, клекнали току пред жилищните здания, или римските колони на фона на небето. Мисля си да вземем за пример за едно празно парче земя на североизточния нос на полуострова в остарелия Созопол.

Дълго време никой нищо не е построил там; вместо това по цяло лято из пресъхналите му вади цъфтят макове. Мисля си за полята от макове, нашарени със синьо-лилава лупина, около автомагистралите. За една синя риза, оставена в дъжда и прахоляка на края на селото. Също за белия равнец в поляната до Гела, който две старици беряха дружно с другите му цъфнали братовчеди, с цел да създадат планински чай – като че ли човек би могъл да изпие самия пейзаж в димяща чаша. Обмисли това, Пруст.

За гълъби, търсещи храна сред калдъръма на манастирския двор; гълъбите са вероятно на осем години, манастирът – на повече от хиляда. Или за пътища, виещи се през клисура, кацнала нерешително на южната граница, за скали, осеяни на места с цветя и по-често с пещери. За костенурка (унесена в монашески размисли) по крайчеца на една странджанска гора. “

Елизабет Костова, авторка на романите „ Историкът “, „ Крадци на лебеди “ и „ Земя на сенки “

10. „ Не на диетите! “
Енджи Касабие

 10 нови заглавия на

Стремя се моите пациенти да схванат, че хармонията е най-важна. Към това вървим. Фокусът в живота не трябва да е единствено върху храната или единствено върху външния тип. Трябва дружно, с помощта на верния режим, да открием салдото, който ще докара до здравословно хранене и положително самочувствие.

Живеем в претрупан и забързан свят и всеки човек има своите проблеми, своите трудности…

Важното е шерването, говоренето, емпатията. Когато държим един дявол вътре в себе си, той неизбежно се трансформира в комплекс, който, без да усетим, стартира да ни пречи в всекидневието. Най-голямата неточност е да се откажем.

Нека да застанем лице в лице със страха. Трябва да преборим слабостите си, да преодолеем себе си. За тази цел е належащо просто да намерим верния събеседник, с който да споделим.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР